Profesorica je uklonila sve klupe iz učionice kako bi djeci očitala lekciju koju smatra važnom

Profesorica je uklonila sve klupe iz učionice kako bi djeci očitala lekciju koju smatra važnom
4K
Jedna profesorica iz SAD-a je 2005. godine izvela nešto zbog čega je izazvala mnoštvo reakcija. Riječ je o Marthi Cothren koja je predavala povijest u školi Robinson u gradu Little Rock. Jednog dana je maknula sve klupe, a učenike je dočekala prazna učionica.

Bili su jako zbunjeni. Djeci nije bilo jasno zbog čega je učionica prazna i na koji način će pratiti nastavu. Uslijedilo je pitanje učiteljice koja je djeci dala zadatak: "Zbog čega mislite da zaslužujete ovdje sjediti u školskim klupama? Dobit ćete ih kad mi to objasnite."

Djeca su počela razmišljati i odgovarati na njeno pitanje: "Možda zbog naših dobrih ocjena?", pitao je netko, no profesorica je odgovorila "Ne!". Uslijedilo je pitanje: "Zbog našeg ponašanja?", a odgovor je također bio "Ne!".

Prolazili su školski sati, a djeca su bili u učionici bez svojih klupa. Nakon nekog vremena, profesorica Cothren je pozvala 27 vojnih veterana u učionicu koji su bili u uniformi, a svatko od njih nosio je po 1 stol. Djeci je konačno otkrila odgovor: "Niste zaslužili sjediti za stolovima. Ovi heroji su to zaslužili. Oni su te stolove postavili za vas. Išli su na druge krajeve svijeta kako bi vama omogućili školovanje i slobodu. Sada je na vama da sjedite za tim stolovima. Vaša dužnost je da učite, budete dobri učenici, uzorni građani. Ovi ljudi su platili cijenu svega ovoga, zapamtite to.", objasnila im je.

Mišljenja roditelja i javnosti bila su podijeljena. Dok su jedni smatrali da je poruka jako dobra, bilo je i onih koji su smatrali da je umjesto vojnika mogla pozvati i druge ljude - doktore, znanstvenike, vatrogasce...

Najnovije