Gmazovi mogu biti opasni ljubimci, ali ne onako kako mislite

Gmazovi mogu biti opasni ljubimci, ali ne onako kako mislite

Foto: Shutterstock

IAKO sve popularniji, gmazovi mogu prenositi mnoge bolesti kojima djeca ne bi trebala biti izložena. Gušteri i kornjače, kako se navodi u najnovijim istraživanjima, mogu biti prenositelji salmonele i nekih drugih bolesti.

Djeca i mladi u Francuskoj, gdje se izuzetna pažnja poklanja kućnim ljubimcima, sve se više opredjeljuju za gmazove jer obično ne zahtijevaju toliko njege, pažnje i vremena kao psi, mačke, ptice i zamorci, do sada najčešći ljubimci.

Ako je neki od gmazova otrovan, kao što su zmije, otrov je manje opasan od činjenice da reptili mogu biti leglo bakterija, priopćio je francuski Institut za sanitarnu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut je naveo da se kod tih životinja najviše pojavljuje salmonela - zarazna bakterija koja izaziva jake proljeve, grčeve mišića i groznicu.

Uz salmonelu, znanstvenici su otkrili da su vlasnici tih ljubimaca dobili i Escherichiju coli i druge opasne bakterije, javlja agencija Beta.

U SAD-u se primjerice ne preporučuje držanje takvog kućnog ljubimca ako je u kućanstvu dijete do pet godina, a zahtijeva se uklanjanje ljubimca kada u kuću stigne novorođena beba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara