Iznenađujuće važni: Čemu služe mačji brkovi?

Iznenađujuće važni: Čemu služe mačji brkovi?

Foto: Shutterstock

VLASNICI mačaka znaju da brkovi mačkama vrlo važni (služe im za snalaženje u prostoru, te su indikatori mačjega raspoloženja i zdravlja). Brkovi imaju i ulogu organa osjetljivoga na dodir jer se nalaze na dijelu njuške bogatom živcima i krvnim žilama.

Međutim, manje je poznato da im služe kao detektori zračnih strujanja. Primjerice, kada se mačka kreće po mraku, brkovi joj pomažu u orijentaciji i izbjegavanju predmeta u koje bi se inače zabijala. Naime, svaki čvrsti objekt kojem se mačka približava stvara male poremećaje u zračnim strujanjima koje osjetljivi mačji brkovi mogu prepoznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog toga su brkovi iznimno važni za mačkino kretanje i lov noću. Tako mačka s oštećenim brkovima može loviti samo danju jer noću pogrešno procjenjuje skok pa joj žrtva bježi ili ugrize plijen za pogrešni dio tijela.

Ne šišajte i ne čupajte mački brkove!

Brkovi su zapravo jako povećane krute dlake kojih mačka ima prosječno 24, po 12 sa svake strane, u četiri vodoravna reda. Mogu se pomicati naprijed (radoznalost ili upućivanje prijetnje) i natrag (obrana i izbjegavanje dodira). Možda niste znali da mačka ima "pojačane" dlake koje su također detektori kretanja i na obrazima, iznad očiju, na podbratku te stražnjem dijelu prednjih nogu. Postoje i pasmine mačaka koje nemaju brkove ili su im vrlo kratki, npr. sfinks.

Ako se nešto dogodilo brkovima vaše mačke (spalila ih je previše se približivši peći i sl.) ipak se ne morate previše brinuti jer će ispasti i narast će im novi, kao i kod ostale mačkine dlake. Čak i ako su oštećeni, nemojte nikada šišati mačke brkove!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara