Pamćenje sličnije čovjekovom: Psi pamte bolje nego što se mislilo

Pamćenje sličnije čovjekovom: Psi pamte bolje nego što se mislilo

Foto: Shutterstock/Cropix

PSEĆE pamćenje sličnije je ljudskome nego što se donedavno smatralo, što im omogućava da kopiraju naše radnje i nakon određenog razdoblja.

Naime, istraživanjem Claudije Fugazze i Adáma Miklósija s mađaskog sveučilišta Eötvös Loránd otkriveno je da psi imaju tzv. deklarativno pamćenje, tj. sposobnost svjesnog prisjećanja informacija koje su ranije naučili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljudi, naravno, posjeduju takvo pamćenje, i ono se može vidjeti u svakome kvizu. Iako su vlasnici i ljubitelji pasa i dosad smatrali da njihovi ljubimci imaju takvu mentalnu sposobnost, ovo je prva znanstvena potvrda.

Znanstvenici su istraživanje provodili tako da su pse uvježbali da imitiraju radnje svojih vlasnika - hodanje oko kanti i udaranje zvonca. Istraživalo se hoće li psi još uvijek znati što su naučili nakon pauze od desetak minuta.

Fugazza je prepričala slučaj vlasnice i psa koji je, nakon pauze u kojoj je radio neke druge stvari, na naredbu, bez ponovnog pokazivanja, samostalno izveo niz radnji koje mu je vlasnica prije desetak minuta pokazala. Isto je učinio i na naredbu potpunog neznanca, također bez ponovnog pokazivanja zadatka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara