Patuljasti pinč: Malen, ali vrlo odvažan pas

Patuljasti pinč: Malen, ali vrlo odvažan pas

Foto: Shutterstock

PATULJASTI pinč veseo je, vrlo aktivan, maleni pas koji, usprkos svojoj veličini, može biti pravi izazov svojim vlasnicima.

Porijeklo

Patuljasti pinč razvio se od njemačkog pinča prije stotinjak godina. Prvobitno je bio masivniji te služio kao vrlo učinkovit lovac na stajske štakore. Novijim selektivnim uzgojem nastao je sadašnji izgled.

Izgled

Patuljasti pinč malen je, jednobojan ili dvobojan pas. Jednobojan se javlja u različitim nijansama smeđe do jelenje crvenkaste. Dvobojan je crn s crvenim ili smeđim oznakama. Dlaka je kratka, sjajna i pomalo oštra. Teži od četiri do pet kilograma i visok je od 25 do 30 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Temperament

Radi se o inteligentnom i vrlo entuzijastičnom psu kojemu treba mnogo pažnje vlasnika. Dominantan je i samouvjeren pa mu treba iskusan i strpljiv vlasnik. Pripitomljavanje na život u domaćinstvu može biti pravi izazov.

Energičan je i nametljiv, ali i nepovjerljiv u blizini nepoznatih ljudi. Ne voli grubu igru pa će mu odgovarati obitelj sa starijom i obzirnijom djecom.

Uvjeti i njega


Patuljasti pinč odlično funkcionira u stanu. Unutra je poprilično aktivan, a ako je ima pristup dvorištu, uživat će u igri i vježbi. Odličan je penjač pa treba paziti da ne pronađe priliku za bijeg. Iako uživa u stanu, svakodnevno mu treba pružiti priliku za izlazak u šetnju i igru.

Zbog kratke je dlake osjetljiv na hladnoću. Krzno mu se vrlo lako održava povremenim četkanjem i uklanjanjem otpalih dlaka vlažnim ručnikom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara