Pseći glavni osjet - njuh: Što sve psi saznaju njuškanjem?

Pseći glavni osjet - njuh: Što sve psi saznaju njuškanjem?

Foto: Shutterstock

PSEĆI glavni osjet je njuh, koji je toliko razvijen da samo pomoću njega mogu otkriti niz brojnih informacija o osobi ili mjestu na kojemu se nalaze, za razliku od nas ljudi.

Miris se zadržava neko vrijeme na ljudima i mjestima pa je njuškanje psima - kao gledanje snimke onoga što se dogodilo. Nekim vlasnicima smeta kada im se psi "zanjuškaju" pa zaborave na sve drugo oko sebe, čak i dozivanje od strane vlasnika. Međutim, psima je to glavni način upoznavanja svijeta, kao što mi to radim našim glavnim osjetilom - vidom.

Njuškanje urina i izmeta


Pas može mnogo toga doznati njuškajući urin ili izmet nekog drugog psa. Nama je to vrlo odbojno, ali psi tako saznaju je li na tom mjestu nedavno prošla kuja ili mužjak, kada je taj pas prošao i je li dobroćudan ili ne, koje je dobi i rasplodnog ciklusa. Prikupljanje informacija njuškanjem psima je toliko važno da se može činiti kako su neki zaokupljeni samo time.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njuškanje prepona

U nedostatku drugih zanimljivih stvari, psi mogu čak pomalo nametljivo krenuti u njuškanje čovjekovih prepona, što može biti poprilično neugodno vlasniku i posjetiteljima. To ponašanje nije škodljivo, ali je nelagodno pa možete psu skrenuti pozornost na neku igračku ili poslasticu kako bi prepone vašeg gosta ostavio na miru.

Zanimljivosti


Dio nosa koji je zadužen za otkrivanje mirisa kod pasa je 37 puta veći nego kod ljudi.

Dio mozga koji prerađuje podražaje koji dolaze iz nosa kod pasa je mnogo veće i složenije od istog područja ljudskog mozga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara