Zašto mačke mrze vodu?

Zašto mačke mrze vodu?

Foto: Shutterstock

OPĆE je prihvaćeno da mačke mrze vodu. Međutim, dobro je znati da je ne mrze baš sve mačke.

Primjerice, turska Van mačka uživa u vodi i plivanju. Kako dolazi iz vrlo vrućih krajeva, naučila se hladiti u jezeru pa otud i ljubav prema vodi. Međutim, ako je vaša mačka bilo koje druge pasmine, vjerojatno kupanje i igre u vodi radije promatra s kopna te joj je pomisao na kišu koja će je smočiti jedna od najgorih noćnih mora.

Činjenica je da je mačje iskustvo s vodom uglavnom vezano uz negativne događaje - obilna kiša, prisilno kupanje ili discipliniranje u obliku špricanja vodom. Osim toga, averzija prema vodi je i nasljedna jer se ni većina mačjih predaka nije voljela kupati. Divlje velike i male mačke u Europi, Africi i Kini - čije ograničeno iskustvo s vodom nije zahtijevalo adaptaciju i evoluiranje - zazirali su od vode zbog većih predatora poput, primjerice krokodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge su strane neke druge velike divlje mačke koje žive u vrućim predjelima naučile plivati i kupati se kako bi se lakše rashladile ili ulovile hranu. Tu se ističe azijska mačka ribič koja je vješta plivačica čije su se šape i prilagodile činjenici da mnogo pliva.

Za razliku od pasa, mačkama rijetko treba kupanje jer se mnogo i lako čiste same. Ali ako se vaša mačka uvalja u nešto ljepljivo ili smrdljivo, ili ima kožnu bolest koja zahtijeva kupanje, dobro je da imate mačku koja će izdržati takvo vodeno iskustvo.

Važno je krenuti dok je mačka mlada jer će se tako naviknuti na vodu. Počnite najprije s malo vode te istovremeno smirujte mačku. Ako je mirna, dodajte još malo. Šampon isperite više puta kako ne bi uzrokovao iritaciju kože ili probave nakon što se mačka očisti lizanjem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara