Model koji je razbjesnio žene diljem svijeta: Ako je ovo "plus size", što je onda mršavo?

Model koji je razbjesnio žene diljem svijeta: Ako je ovo "plus size", što je onda mršavo?

Foto: Twitter

"PLUS SIZE" modeli podižu sve više prašine ne samo u modnom svijetu već i kod onih koji su zgroženi modnom industrijom čije je poimanje punašnosti u najmanju ruku apsurdno.

Naime, švedski modni brend H&M našao se na udaru kritike nakon što je prošlog tjedna u Švedskoj, a zatim i u SAD-u stigao njihov novi katalog.

Bijes je izazvao jedan od modela koji je predstavljen kao "plus size" ili punašan model. Mnogim ženama nije bilo jasno zašto ni u kom slučaju punašni modeli reklamiraju odjeću za punašnije žene. Svoje su kritike prenijeli na Twitter odakle se rasprava proširila svijetom.Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nije ni čudo da je sve više djevojaka koje boluju od anoreksije", napisala je jedna od žena.

Međutim, u Švedskoj je kritika otišla korak dalje nakon što je javnu raspravu pokrenula odvjetnica Emma Igelstrom koja smatra da H&M mora preuzeti krivnju.

"Ako ovaj model nazivaju punašnim, svima daju do znanja da je ideal - izrazita mršavost", rekla je Igelstrom.

H&M je izdao priopćenje u kojem stoji da se punašnim modelima smatraju žene koje nose broj 44 i veće brojeve.  Ipak, priznaju da modeli koji stanu u njihovu srednju veličinu mogu predstavljati nešto što se prodaje kao "plus size".

Isto tako, mnogi smatraju da je riječ o nedovoljno jasno definiranom izrazu koji samo izaziva nepotrebne probleme. Poznati model, Tyra Banks, smatra da se izraz ne bi trebao ni koristiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara