Pet proizvoda koji će za pet godina nestati

Pet proizvoda koji će za pet godina nestati

Foto: Shutterstock

UZMEMO li u obzir brzinu tehnološkog napretka, teško je predvidjeti koji će se, trenutno popularni proizvodi, i dalje koristiti, ali u jedno možemo biti sigurni - bit će staromodni.

Pogledajte samo stanje s pametnim telefonima. Prije pet godina vjerojatno ste još uvijek koristili preklopnu Nokiju ili Samsung, a danas ih viđate samo kod roditelja ili prijatelja koji ne mogu ili ne žele kupiti novi uređaj.

Time je sastavio listu proizvoda na koje ćemo za pet godina gledati kao na "staru kramu".

Blu-ray/DVD playeri

Internet servisi za distribuciju i emitiranje programa kao što je Netflix u svijetu su sve popularniji. Štoviše, posljednja dodjela televizijskih nagrada Emmy bila je prva koja je uključila i serije direktno snimane za Netflix.S DVD playerima već smo se odavno oprostili, ali isto se događa i tržištu Blu-ray diskova i playera. Stručnjaci tvrde da je 2013. godina bila posljednja godina u kojoj je zabilježen rast.

Ukratko, ono što se dogodili VHS-u, dogodit će se i blu-rayu.

GPS uređaji u automobilima

Uzmemo li u obzir podatak da je u manje od šest godina u svijetu prodano 1.3 milijardi pametnih telefona (brojke uključuju samo Android i iOS) i da svaki od tih telefona u sebi sadrži sve kvalitetnije mape i navigaciju, podatak da je prodaja GPS uređaja pala, ne bi nas trebao čuditi.Tim više jer se cijena tih uređaja kreće od sedamdeset do nekoliko stotina eura.

Pametni telefoni postajat će funkcionalniji, a u konačnici će potpuno zamijeniti klasičnu navigaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dial-up internet

U ovom trenutku tri posto Amerikanaca koristi dial-up internet, ali i to će se promijeniti.Širokopojasni internet postaje sve dostupniji, a u SAD-u trenutno je aktualan i program koji će brži internet dovesti do čak sedam milijuna korisnika.

Naravno, dial-up internet za mnoge je već mrtav i pokopan.

Digitalni foto-aparati

Digitalni fotoaparati još su jedna žrtva pametnih telefona čije kamere iz godine u godinu postaju sve bolje.Otkad je Apple 2010. godine predstavio svoj iPhone 4, priča o aparatima, kamerama i fotografijama zauvijek je promijenjena. To je navelo i ostale proizvođače da poprave kvalitetu kamera, a posljedica toga je osjetni pad prodaje digitalnih fotoaparata.

Kvaliteta snimaka izjednačila se, a u nekim slučajevima i nadmašila kvalitetu fotografija digitalnih foto-aparata.

Nikon, Canon i Sony osmislili su plan da u narednim godinama nastave proizvoditi foto-aparate namijenjene zahtjevnijim korisnicima i profesionalcima, a proizvođačima pametnih telefona u potpunosti prepuštaju amatere.

Ključevi za automobile


Jedna od najbržih i najmanje razvikanih promjena koje su se posljednjih godina dogodile svakako je polagani odlazak klasičnih ključeva za automobile koje sve više zamjenjuju pametni ključevi.Naime, tehnologija otključavanja automobila razvija se u najrazličitijim i znatno kreativnijim smjerovima.

Pametni telefoni i u ovom bi slučaju mogli preuzeti tržište. Sve više aplikacija za telefone koje zamjenjuju ključeve. Dobar primjer je aplikacija OnStar RemoteLink koju je ponudio Chevrolet, i uz pomoć koje korisnik može otključati svoj automobil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara