Predstava Olivera Frljića koja je razbjesnila desničare proglašena najboljom

Predstava Olivera Frljića koja je razbjesnila desničare proglašena najboljom

Foto: HKD Teatar

U RIJECI je u subotu završio 22. Međunarodni festival malih scena, a nagrada stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelinu dodijeljena je predstavi "Aleksandra Zec" u izvedbi HKD Teatra iz Rijeke, dok je njezin režiser Oliver Frljić nagrađen za najbolju režiju.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dijele Horatiu Malaele, za ulogu u predstavi „Instrukcija“ u izvedbi Nacionalnog kazališta "I.L. Caragiale" iz Bukurešta, te Nebojša Glogovac, za ulogu u predstavi "Razbijeni vrč" u izvedbi Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dijele Nataša Dorčić, za ulogu u predstavi "Mobitel", koju izvodi ansambl Kazališta "Moruzgva" iz Zagreba, te Elena Đokić, za ulogu u predstavi "Kazimir i Karolina" u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda.

Nagradu za najbolje mlade glumce dijele Jovana Gavrilović, za ulogu u predstavi „Razbijeni vrč“ i Dado Ćorić, za ulogu u „Mobitelu“, dok nagradu za najbolju epizodnu ulogu dijele Katarina Žutić, za ulogu u predstavi „Kazimir i Karolina“, i Ljubomir Bandović, za ulogu u „Razbijenom vrču“.

Za najbolju dramaturšku adaptaciju nagrađena je Dora Vicenikova, za "Buržoaziju" praškog kazališta Na Balustradi, a za najbolju scenografiju Marko Japelj, za „Heddu Gabler“ SNG Drame iz Maribora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi stručnog žirija bili su kazališna redateljica Tatjana Mandić Rigonat, dramska glumica Sandra Lončarić Tankosić i kazališni redatelj Robert Raponja.

Publika je s najvišom prosječnom ocjenom 4,65 nagradila predstavu „Instrukcija“ u izvedbi Nacionalnog kazališta "I.L. Caragiale" iz Bukurešta, a nagrada Novog lista dodijeljena je Nataši Matjašec Rošker, za ulogu u predstavi „Hedda Gabler“.

Tijekom 22. Međunarodnog festivala malih scena u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku prikazano je osam predstava iz Hrvatske, Srbije, Češke, Rumunjske i Slovenije.

Festival je otvoren predstavom "Buržoazija", inspiriranom Bunuelovim filmom „Diskretni šarm buržoazije“, praškog kazališta Na Balustradi i redatelja Jana Mikulašeka, a na programu festivala bile su još predstave "Razbijeni vrč" H. van Kleista, u režiji Igora Vuka Torbice te izvedbi Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda, "Aleksandra Zec" Olivera Frljića i HKD Teatra iz Rijeke, te "Kazimir i Karolina" O. von Horvatha, u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda, a u režiji Snežane Trišić.

Prikazane su predstave "Mobitel" S. Belbela, koju je režirao Krešimir Dolenčić, a izvodi je ansambl Kazališta "Moruzgva" iz Zagreba, Ibsenova "Hedda Gabler" SNG Drame iz Maribora redateljice Mateje Koležnik, Ionescova "Instrukcija" redatelja i glavnoga glumca Horatiua Malaelea u izvedbi Nacionalnog kazališta "I.L. Caragiale" iz Bukurešta, te "Kratka priča o Antikristu", koju je prema novelama P. Solovjeva na scenu postavio Andraš Urban u produkciji BITEF Teatra iz Beograda.

Izbornik festivala bio je Bojan Munjin, a umjetnički direktor Nenad Šegvić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara