Prisjetite se zašto se slavi Prvi maj

Prisjetite se zašto se slavi Prvi maj

Foto: Wikipedia

DANAS se diljem svijeta obilježava Međunarodni praznik rada ili kako ga mi u Hrvatskoj volimo zvati - Prvi maj.

Tradicionalno se obilježava odlaskom u prirodu i organiziranjem roštilja, na neki način prvom pravom masovnom proslavom dolaska toplijeg vremena i otvaranjem sezone boravka na zraku. Ali, njegovo je podrijetlo puno ozbiljnije od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, ako kojim slučajem još ne znate, 1. svibnja obilježava se sjećanje na veliki radnički prosvjed održan u Chicagu 04. svibnja 1886. godine gdje je neidentificirana osoba bacila bombu među prosvjednike što je prouzročilo smrt sedam policajaca i četiri civila. Osim toga, osmero je radnika osuđeno na smrt zbog organiziranja urote. U prosvjedu je tada sudjelovalo više od 40.000 radnika, a svoje su zahtjeve simbolično iskazivali nošenjem tri osmice, odnosno tražeći dan podijeljen na tri jednaka dijela u kojima se osam sati radi, osam odmara i osam koristi za obrazovanje.

Tri godine nakon toga, 1889. na prvom kongresu Druge internacionale, sudionici su pozvali na ponovno okupljanje 01. svibnja 1890. kako bi se odala počast tragediji u Chicagu, a kao događaj koji će se obilježavati svake godine "May Day" je službeno proglašen 1891. godine na drugom kongresu Internacionale.

U međuvremenu, 1890. godine taj je datum obilježen i u Hrvatskoj. Tad su i hrvatski radnici istaknuli zahtjeve u znaku tri osmice, a zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara