Stara rovinjska tvornica ugostila najbolje fotografije domaćih i stranih fotografa

Stara rovinjska tvornica ugostila najbolje fotografije domaćih i stranih fotografa

Foto: Zbor fotoreportera Hrvatske/Nel Pavletić / PIXSELL

Otvorenjem velike izložbe finalista u petak je u prostorima stare Tvornice duhana u Rovinju otvoren najveći hrvatski fotografski festival Rovinj Photodays, koji u svom ovogodišnjem, osmom izdanju donosi 14 izložbi i niz popratnih događanja. Hala A stare tvornice posebno je preuređena za potrebe festivala i u njoj je smješten središnji postav fotografija finalista i pobjednika godišnjeg natječaja, kojime je obuhvaćeno trideset i pet autorskih opusa, većinom suvremenog fotografskog usmjerenja.

Uz premijerne izložbe domaćih i svjetskih fotografa, tijekom petka i subote na festivalu će se održati mnogi susreti, radionice, predavanja, pregledi portfolia i talk show "Rock’n’roll Photography" s Brianom Rašićem, službenim fotografom Rolling Stonesa, te koncert "Live Photography" Soul Fingersa. 

Velika međunarodna izložba finalista godišnjeg natječaja predstavlja fotografe u sedam natjecateljskih kategorija (arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept) s 200 izložaka. Finalisti su izabrani između 450 autora iz trideset zemalja koji su prijavili čak 8500 fotografija, a najbolji će biti nagrađen samostalnom izložbom na idućem izdanju festivala te pratećom publikacijom. Među finalistima, od kojih je čak 10 iz Italije, četvero je hrvatskih autora - Ino Zeljak, Zvonimir Tanocki, Tjaša Kalkan i Bojan Mrđenović. Svečanom dodjelom nagrada i objavom dobitnika Grand Prixa festival će završiti 9. svibnja, U međuvremenu posjetitelji će imati priliku pogledati izložbe priređene za festival.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba "Remek djela povijesti fotografije" obuhvaća autore koji su, od njenih samih početaka, ostavili značajan trag u fotografskoj povijesti, Robert Doisneau će na izložbi "Fotografia Umanista" prikazati nerazdvojnu vezu između jednog od najvećih francuskih fotografa i grada kojeg je volio i ovjekovječio, a talijanski fotograf Luciano Monti izložbom "Indija" propituje odnos tradicije i globalizma u toj zemlji. U Zavičajnom muzeju predstavit će se izbor iz ovogodišnjeg ciklusa talijanskog festivala SI Fest & FIAF Italia.

Hrvatsku fotografsku scenu zastupa premijerna izložba "Hrvatska novinska fotografija 2014.", Hrvatski foto savez postavlja izložbu "Rovinj: Portret grada - Camera obscura, dok će se duž rovinjske rive izložiti fotografije projekta "Prijatelji mora" pod nazivom "Tisuću devetsto i neke".

Festival su otvorili glavni selektor izložbe, Davide Bate, profesor fotografije na Sveučilištu Westminster u Londonu i pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović. Ulaz na sve programe je besplatan, a početkom rujna u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt održat će se repriza izložbe finalista. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara