Sve je spremno za ovogodišnju Noć muzeja!

Sve je spremno za ovogodišnju Noć muzeja!

Foto: Press

HRVATSKA Noć muzeja održava se već osam godina, te će se ovogodišnja, deveta po redu održati 31. siječnja 2014. godine od 18 sati do 01 sat u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva i u suradnji s više od 200 muzejskih i drugih baštinskih i kulturnih ustanova Republike Hrvatske.


            
Noć muzeja 2014. obilježit će teme zaštite i očuvanja kulturne baštine kroz održivi razvoj i dostupnost kulturne baštine  posjetiteljima, interakciju kulturnih ustanova i lokalnih zajednica u stvaranju novih oblika suradnje i zajedničkog  razvoja. Sukladno tome, 31. siječnja u 18 sati, Noć muzeja 2014. simbolično će započeti u Muzeju Mimara otvorenjem izložbe "Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu - Izložba s povodom". Jedan od povoda organizacije izložbe je podrška hrvatske muzejske zajednice Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koji je od 2012. godine zatvoren za javnost te će tom prigodom biti organizirana prodaja replika muzejskog nakita u korist Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja i ove godine posebnu podršku iskazuje uključivanju lokalnih zajednica u programe Noći muzeja, te naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova, kao što su mogući itinerari "Meštrovićevim krajem", od Splita do Drniša, a koji se profilirao tijekom proteklih Noći muzeja kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja. Na ovaj itinerar bogatstvom svoje kulturne ponude nastavljaju se gradovi Sinj i Knin s potencijalima svojih kulturnih institucija i kulturno-turističkih atrakcija i lokaliteta u okruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogatstvo i raznovrsnost kulturne baštine i povezivanje lokalnih zajednica s muzejima potvrdilo se kao kvalitetna podloga za promišljanje i razradu kulturno-turističkih itinerera i njihovu održivost tijekom čitave godine.

Prošlogodišnja Noć muzeja zabilježila je rekordnih 350.000 posjetitelja, koji su posjetili preko 180 muzeja u više od 100  hrvatskih gradova, a samo zagrebačke muzeje posjetilo je preko 180.000 posjetitelja, te je posebno vrijedna činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, te brojni programi na otvorenim gradskim prostorima.Programi Noći muzeja 2014. tradicionalno su besplatni za sve posjetitelje, a sve obavijesti o programima moguće je vidjeti na službenim stranicama Noći muzeja 2014., kao i na društvenim mrežama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara