Velika izložba slavnog Augusta Rodina uskoro u Umjetničkom paviljonu

Velika izložba slavnog Augusta Rodina uskoro u Umjetničkom paviljonu

Foto: Wikipedia

POD NAZIVOM "Rodin u Meštrovićevom Zagrebu" u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu 5. svibnja otvara se velika izložba francuskog kipara Augustea Rodina, sa sedamdesetak njegovih umjetničkih djela, među kojima su i proslavljena remek djela "Mislilac", "Poljubac", "Vrata pakla", "Brončano doba", "Čovjek koji hoda".
 
Riječ je o "uzvratnom posjetu" dogovorenom nakon Festivala hrvatske kulture u Francuskoj "Croatie, la voici", tijekom kojega je prije tri godine u pariškom Muzeju Rodin bila postavljena izložba skulptura Ivana Meštrovića. Ove se godine Francuska predstavlja u Hrvatskoj, na festivalu "Rendez-vous", a Rodinova izložba bit će jedan od njegovih najvećih projekata.
 
Osim u Zagreb, Rodinova djela stižu u Split, gdje će se 8. svibnja u Galeriji Meštrović otvoriti opsegom manja, ali također značajna izložba "Rodinova Meditacija u Splitu", na kojoj će se predstaviti njegova "Meditacija - Unutarnji glas".
 
Autori izložbenog projekta su Catherine Chevillot, ravnateljica Muzeja Rodin iz Pariza i Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića. Kustosice su Veronique Mattiussi iz tog pariškog muzeja i Barbara Vujanović iz Atelijera Meštrović, koje će napisati i središnje tekstove u katalogu. Postav će, uz njih i Krstulovića Oparu, supotpisati ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.
 
 
"Niti jednog trenutka nisam dvojio gdje ta izložba može biti priređena. Pripremajući Meštrovićevu izložbu u Parizu proveo sam ravnateljicu Muzeja Rodin kroz Zagreb i Split, a kada sam je doveo do Umjetničkog paviljona rekao sam joj da tu želim prirediti uzvratnu izložbu. Tek po uspješnoj realizaciji naše izložbe 'Ivan Meštrović: Hrvatska ekspresija' zadobili smo puno povjerenje francuskih kolega, moja početna entuzijastička želja dobila je prve ozbiljne odjeke i par godina kasnije izložba je tu", rekao je za Hinu Andro Krstulović Opara.
 
Kaže da je posebno inzistirao na naslovu izložbe u kojem se uz Rodina spominje i Meštrović, te grad Zagreb, s kojim je taj velikan hrvatskog kiparstva bio iznimno povezan. "Rodinova izložba nije obična putujuća izložba koju možete vidjeti u bilo kojemu gradu, ona naglašava plodnu i intenzivnu suradnju Meštrovića i Rodina, njihovo prijateljstvo i međusobno uvažavanje", istaknuo je Krstulović Opara.
 
Po njegovim riječima, posjetitelji će u katalogu i s izloženim djelima Ivana Meštrovića, što će biti svojevrsno iznenađenje, doznati kolika važnost treba biti pridana njihovim ulogama u razvoju europske umjetnosti, a isto će, najavio je, vidjeti i na izložbi u Splitu, gdje će se uspostaviti dijalog između dvaju remek djela, Rodinove "Meditacije - Unutarnji glas" i Meštrovićeve "Psihe".
 
Pokazat će se "lijepa priča i sudbina koja veže ta dva djela, ali i dokazati snažne veze i njihovo prijateljstvo koje je potvrđeno u pismima koja su razmjenjivali, a koja se bave tim legendarnim Rodinovim djelom, koje je odlučio pokloniti svom prijatelju Meštroviću". "Zbog početka Prvog svjetskog rata i Rodinove smrti to nije ostvareno, no zahvaljujući ovome projektu, 102 godine kasnije to djelo dolazi u Meštrovićev splitski dom", dodao je.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Krstulović Opara ističe kako takve izložbe zahtijevaju veliki angažman cijelog tima ljudi, pri čemu je suradnja između ustanova od presudne važnosti, a visoki stupanj povjerenja koji su uspostavili pomaže razriješiti mnoga delikatna pitanja, jer je riječ o vrlo osjetljivom materijalu i djelima vrhunske vrijednosti koja putuju preko cijele Europe.
 
"Brojna razmijenjena pisma, susreti i izaslanstva te provjere naših kapaciteta su za nama i danas već dnevno razmjenjujemo pisma i tako će biti do završetka izložbi. Surađujemo s eminentnim stručnjacima koji će nam pomoći u oblikovanju, rasvjeti, grafičkome oblikovanju te marketingu", rekao je.
 
Uz djela nastala u bronci, gipsu i kamenu te dvadesetak crteža, izložit će se povijesne fotografije među kojima i one umjetničkog fotografa Euguenea Drueta koji je snimao i Meštrovićeva djela za vrijeme njegovoga rada u Parizu. Zanimljivo je i da će Olja Jelaska, skladateljica i dobitnica ovogodišnje državne nagrade Vladimir Nazor, za svečano otvorenje skladati suitu "Rodinova Meditacija".
 
Financiranje projekta podijelit će se između Francuske i Hrvatske, a hrvatski dio ravnomjerno će podijeliti Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, dok će veći postotak biti pokriven iz prihoda od ulaznica i sponzorstava. 
 
Djela Augustea Rodina (1840. - 1917.), već su bila predstavljena Hrvatskoj - 1968., također u Umjetničkom paviljonu, na izložbi koju su postavile Cecile Goldscheider, tadašnja ravnateljica Musee Rodin i voditeljica zagrebačkog Atelijera Meštrović Vesna Barbić.
 
 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara