Znanstvenici otkrili kako se širila stravična pandemija kuge koja je ubila milijune ljudi

Znanstvenici otkrili kako se širila stravična pandemija kuge koja je ubila milijune ljudi

Foto: Shutterstock

ARHEOLOZI i forenzičari pronašli su 25 kostura u Londonu. Radilo se o žrtvama velike pandemije kuge iz 14. stoljeća.

Danas vjeruju kako su zahvaljujući njima otkrili istinu o načinu širenja kuge koja je opustošila Europu. Desetljećima se u školama učilo da je pandemiju uzrokovala zarazna bakterija. Njezin prijenosnik bile su orijentalne buhe na crnim štakorima, piše Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Analiza pronađenih kostura rezultirala je novom pretpostavkom: takva brza i velika infekcija mogla se proširiti samo zrakom. Znanstvenici su izvadili DNA bakterije iz umnjaka u lubanjama i usporedili ju s bakterijom koja je nedavno ubila 60 ljudi na Madagaskaru. Na njihovo iznenađenje, bakterija iz 14. stoljeća nije bila ništa manje zarazna od ove s Madagaskara, a DNA kodovi bili su gotovo jednaki.

Zaključili su kako kuga u 14. stoljeću nije mogla biti bubonska, nego plućna i vjerojatno se prenosila kihanjem i kašljanjem. To bi značilo da se širila s čovjeka na čovjeka, a ne putem ugriza zaražene buhe kako se ranije mislilo.

"Crna Smrt" stigla je u Europu iz centralne Azije u jesen 1348. godine i do ranog proljeća 1349. ubila je između 30 do 60 posto europskog stanovništva. Procjenjuje se kako je umrlo između 75 i 200 milijuna ljudi.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara