DokuMA, festival koji je odabrao Đelo Hadžiselimović

DokuMA, festival koji je odabrao Đelo Hadžiselimović

Foto: DokuMA

TREĆE izdanje DokuMA Film Festivala otvoreno je glavnom makarskom trgu projekcijom filma "Ekspedicija na kraj svijeta", održanom pod vedrim nebom iako je cijeli dan prijetilo da će pasti kiša.

Večer je započela predavanjem profesora s kopenhaške filmske akademije Torbena Simonsena o danskoj filmskoj školi i njenim metodama stvaranja. Slijedila je izložba "Kako smo živjeli: danska arhitektura 1945.-1975." koja se bavi danskom arhitekturom ostvarenja socijalne države kroz pristupačne zgrade stvorene po mjeri čovjeka.
 
Čast svečanog otvaranja festivala na glavnom makarskom trgu, Kačićevom, pripala je danskom filmu "Ekspedicija na kraj svijeta" koji prati put skupine fotografa i umjetnika, biologa, arheologa i drugih znanstvenika drvenim brodom oko Grenlanda, raspravljajući pritom o znanosti, umjetnosti, čovječanstvu i njihovom međuodnosu. U filmu je uživalo oko tristotinjak gledatelja koji su se zauzeli sve stolice, stepenice, zidiće i klupe oko platna.
Drugog dana festivala počele su projekcije filmova iz konkurencije kratkih dokumentaraca kroz program Mali Garmaz. Predsjednik žirija Đelo Hadžiselimović jučer je istaknuo kako se radi o deset jako zanimljivih filmova čiji bi se zajednički nazivnik mogao svesti na priče o ljudskim sudbinama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Imam svoje favorite, no ne smijem sad govoriti o tome", rekao je Hadžiselimović, dodavši ipak kako hrvatski filmovi ništa ne zaostaju za svjetskim filmovima iz kratke konkurencije.
Slijedile su projekcije filmova "Slušaj me, Marlone" o Marlonu Brandu, te Sporazum, priču o pregovorima između Kosova i Srbije. Osim njih, vrte se regionalni filmovi studenata, te radovi danske filmske škole.
 
DokuMA Film Festival održava se od 1. do 5. lipnja u Makarskoj. Program filma i popratnih događanja možete popratiti na www.dokuma.hr ili na njihovoj facebook stranici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara