Liječnici upozoravaju: Evo zašto nikada ne smijete piti vruću kavu

Liječnici upozoravaju: Evo zašto nikada ne smijete piti vruću kavu

Foto: Instagram

NEMA dostatnih dokaza da pijenje kave uzrokuje rak, objavila je agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije ublažavajući svoja ranija upozorenja ali i dodala da su sva "jako vruća" pića vjerojatno kancerogena.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) ranije je upozorila na kavu kao "moguće kancerogenu" ali je promijenila mišljenje.

U srijedu su njezini stručnjaci rekli kako prema zadnjim istraživanjima "nema dostatnih dokaza za kancerogeni učinak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, istovremeno navode da ostali znanstveni dokazi sugeriraju da pijenje bilo kojeg jako vrućeg pića - oko 65 stupnjeva Celzijusa ili više - uključujući vodu, čaj ili druge napitke, vjerojatno uzrokuju rak jednjaka.

IARC, sa sjedištem u Lionu, koji je prošle godine širom svijeta izazvao pozornost zaključkom da procesuirano meso može uzrokovati rak, došao je do svojih zaključaka nakon više od tisuću znanstvenih studija na ljudima i životinjama. Nema dovoljno dokaza po kojima bi se kava mogla klasificirati kao kancerogena a niti kao nekancerogena.

Prije toga je kao "moguće kancerogena" bila svrstana u njihovu 2B kategoriju zajedno s kloroformom, olovom i mnogim drugim tvarima.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara