Postavljena prva pametna klupa u gradu Zagrebu

Postavljena prva pametna klupa u gradu Zagrebu

Foto: HINA

Pred zgradom Rektorata zagrebačkog Sveučilišta u utorak je predstavljena prva "pametna" solarna klupa postavljena u Zagrebu, druga će biti predstavljena na otvorenju Europskih sveučilišnih igara u srpnju te će se smjestiti ispred Filozofski fakultet.
Ženski Lions klub (LK) "Zrinjevac" studentima Sveučilišta u Zagrebu poklonio je klupe, projekt inovatora Ivana Mrvoša, koje bi među ostalim trebale potaknuti veće korištenje zelenih i održivih zelenih tehnologija.
 
 
 
Solarna klupa je inovativni projekt mladoga studenta Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu Ivana Mrvoša. 
Osim za odmor, klupa istodobno služi za punjenje mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, ali i prikuplja druge podatke koji su javno dostupni, npr. razina buke, temperatura zraka. Noću služi kao javna rasvjeta, ima brojač prolaznika, može raditi deset dana bez sunca, a otporna je na udarce, rekao je  Mrvoš. 
Projekt je vezan za Europske sveučilišne igre, naglasio je Mrvoš, dodavši kako njegov sveučilišni projekt, s nula kuna podrške, od države, danas zapošljava 22 ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
Ističe da bi želio postaviti još dvadesetak klupa u Zagrebu, u svijetu ove godine 500, ali iduće nekoliko tisuća.
 
"Klub će uz solarnu klupu postavljenu ispred zgrade Rektorata, Sveučilištu u Zagrebu darovati još jednu klupu koja će biti smještena na Filozofskom fakultetu, a koju će predstaviti na otvorenju Europskih sveučilišnih igara u srpnju", kazala je predsjednica Ženskoga Lions kluba "Zrinjevac" Vesna Boinović-Grubić.
 
Buđenje ekološke svijesti je jedan od četi cilja LC Internationala u povodu proslave 100 godinu djelovanja tih klubova u svijetu. Sredstva su prikupljena na humanitarnom koncertu "La Primavera" na kojem je nastupila sopranistica Antonella Malis uz glasovirsku pratnju profesora Vladimira Babina, kazala je Boinović-Grubić.
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras smatra da je baš klupa postavljena u okružju Sveučilišta dobro mjesto za promoviranje ideja, ekologije, znanosti, tehnike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara