"Stairway To Heaven" je plagijat? Počelo suđenje Led Zeppelinu

"Stairway To Heaven" je plagijat? Počelo suđenje Led Zeppelinu

Screenshot: YouTube

GITARIST i pjevač Led Zeppelina pojavili su se u utorak pred saveznim sudom u Los Angelesu kako bi se obranili od optužbi za plagijat.

Led Zeppelin je optužen da je za svoj klasik "Stairway To Heaven" iz 1971. ukrao početne akorde iz instrumentala "Taurus" grupe Spirit iz 1967.

Američki okružni sudac Gary Klausner u Los Angelesu zaključio je u travnju da su jedna od najpoznatijih pjesama u povijesti rocka i "Taurus" dovoljno slični kako bi porota odlučila hoće li Jimmy Page i Robert Plant odgovarati za povredu autorskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne posjeduje opće glazbene elemente", ustvrdio je Peter Anderson, odvjetnik Pagea i Planta, u uvodnom izlaganju na suđenju za kršenje autorskih prava.

Tužbu protiv Page i Planta podnio je Michael Skidmore, zastupnik pokojnog autora "Taurusa" Randyja Wolfea. Skidmore tvrdi da je Pagea na skladanje "Stairwaya" možda nadahnulo to što je čuo "Taurus" dok su dvije grupe zajedno bile na turneji 1968. i 1969. godine.

Page i Plant su odbacili te optužbe i poručili da je slijed akorda u toj pjesmi toliko šabloniziran da ne zaslužuje zaštitu autorskih prava. Treći živući član Zeppelina, basist John Paul Jones oslobođen je optužbe.

"Stairway to Heaven" pjesma je s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina koji se često naziva "Led Zeppelin IV". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara