Umrla Nada Đurevska, jedna od najznačajnijih glumica bivše Jugoslavije

Umrla Nada Đurevska, jedna od najznačajnijih glumica bivše Jugoslavije

Screenshot: YouTube

NADA ĐUREVSKA, jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica, umrla je sinoć u 65. godini života, javljaju sarajevski mediji.

Nada Đurevska rođena je 8. siječnja 1952. godine u Skoplju, a u Sarajevo dolazi kao šestogodišnja djevojčica. Glumačku karijeru započela je početkom sedamdesetih, a nijedan kultni bosanskohercegovački film nije se mogao snimiti bez nje.

Đurevska je već za života postala sarajevska legenda, a tijekom rata igrala je na sve tri scene sarajevskih kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnica je Zlatne Arene u Puli i brojnih ostalih nagrada. Sa scene se povukla 2014. godine nakon 40 godina rada.

S preminulom glumicom opraštaju se brojne slavne osobe iz BiH.

 

Otišla je tiho, kao i lati ruža koje vjetar poljuljkuje da usnulo počinu na tlu, naša voljena Nada Djurevska, ona zapravo nikad nije samo glumila, to je bilo mnogo više od glume,umjetnost svojstvena njenoj ličnosti u svakoj ulozi gdje je pomno i psihološki pronalazila njen sopstveni život i kajanje i tugu i bol i rastanke i utjehe i sumnje i grižnju i ljubavi i čekanja i u svim tim ulogama, i u liku Varje u Višnjiku Antuna Pavloviča Čehova i u Hasanaginici i u Safi, Filomeni, Nadji, Maši u svim velikim ulogama što se biserno nižu u jednu vanvremensku nit vječnosti njenog dara i saživljavanja sa svim tim sudbinama,ona je iznova plijenila i nadilazila očekivanja, sjećam se da je zbog moje knjige došla da izrecitira onako kako je samo ona to znala, moju Merdžan kadunu, rekla mi je "U ljubavi sam progovorila,to moje srce želi," dok brišem suze i molim se za njenu dušu pišem ovu Odu za svaki njen tanani korak, svaki pokret, blagu riječ i krotkost koje su je krasile, za njene tužne oči, za njen osmijeh i glas koji je bio poput uspavanke, njena Hasanaginica je remek djelo, poput gorske vile ona se izdiže iznad svakog zla i ljudske objesti, a svojom glumom ona izaziva najdublje emocije i suze iznova i iznova i zato i pišem ovako kasno i ovako rano, kad se sastaju gluho doba i zore trag, i ovaj i onaj svijet, da joj duša rajsku dolinu nadje a da će biti voljena, naša divna i gospodja i hanuma i dama i doajena glumišta ,naša Nada Djurevska zauvjek bit će. Hvala za sve što si nam dala kroz svoje uloge i mudrost življenja, za inspiraciju i dobrotu koju si nesebično dijelila i njome sijala, počivaj u miru i neka je Bog sa tobom.❤️🙏🏼

Objavu dijeli Vreco Bozo (@bozovreco)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara