Sukobi braće i sestara

Sukobi braće i sestara
Foto: Shutterstock
 
U NEDAVNIM istraživanja nađen je šokantan podatak: Čak 53 od 100 djece zlostavlja brata ili sestru. To se može upravo sada odvijati i u vašem domu, bez da znate. Donosimo znakove upozorenja da je jedno ili više djece zlostavljano i što učiniti u takvoj situaciji:
 
Kako prepoznati da su normalne svađe i hrvanja među djecom prerasla u zlostavljanje? Evo prvih znakova:
 
Dijete uvijek izbjegava braću
 
Često nalazite masnice i otekline koje dijete ne želi objasniti
 
Promjene u ponašanju, spavanju i prehrani
 
Jedno dijete tipično je agresor
 
Gruboća i nasilje s vremenom se pojačava
 
Iznimno negativni odnosi
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Žrtva ne želi ići kući
 
Žrtva oponaša zlostavljanje kroz igru
 
Žrtve su uglavnom poslušne, pasivne ili povučene osobe
 
Kako stati na kraj zlostavljanju?
 
Prvo i najvažnije: zaštitite svoje dijete. Ne štitite ga time samo od fizičkog povrjeđivanja, već i psihičke i emotivne traume. Dijete koje je zlostavljano živi u uvjerenju kako ono to zaslužuje i nije vrijedno.
 
Takvo će dijete vrlo vjerojatno odrasti i tražiti veze u kojima će opet biti zlostavljano. Čuvajte zlostavljano dijete od braće i sestara dok oni ne nauče ponašati se drugačije.
 
Iznimno je bitno da vaše dijete zna koja je njegova uloga i značaj u obitelji, te da bez njega obitelj ne bi bila dobro. Naučite ga da i ono ima moć – dozvolite djetetu da izrazi bijes i frustraciju riječima, a ne djelima: „ Reci mi kako se zbog toga osjećaš? Zašto si toliko ljut, frustriran? „ Jednom kad dijete stvori naviku razgovaranja o problemima, nasilje će prestajati. Svakodnevno razgovarajte s djetetom koje zlostavlja i agresivno je kako bi učinili sve da prihvati da uvažavate i njegove probleme.
 
„Razumijem da te to muči, hajde da razgovaramo o tome.“ Stavite se u njegovu poziciju da dijete zna da ga razumijete, što će mu pomoći da se osjeća bolje.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara