Mame imaju novu F riječ koja je još omraženija od one slavne

Mame imaju novu F riječ koja je još omraženija od one slavne

Foto: 123rf

ZA ONU najslavniju omraženu F riječ znate svi. Naravno da znate. Pa živimo u globalnom selu, no jeste li svjesni da je još jedna riječ na F postala gotovo jednako omražena, a da zapravo nikoga ne vrijeđa. Po svom je značenju jako daleko od prve F riječi, ali o njoj se potiho priznaje i jako glasno osuđuje - a ta riječ je Formula. Formula kao bebina hrana.

Eto tako je naš super svijet uspio od obične hrane za bebe stvoriti  negativno ozračje jer danas je sisa sve. Danas se samo dojenje smatra pravom hranom, samo žena koja se potrudi dojiti svoje dijete je prava mama, pa bi onda isto tako mogli reći da je jedino beba koja je dojena zapravo prava beba. Eto, rekli smo to. Na to nas danas navodi ta nova F riječ.

I zato ću vam ispričati svoje iskustvo, napisala je jedna mama, nešto što sam primijetila sama, nešto su mi nametnuli iz moje bliske okoline.

"Svoje prvo dijete dojila sam punih sedam mjeseci. Potajno bih voljela reći da je to bilo razdoblje čistog užitka, ali lagala bih kao pas. Iskrenije bi bilo reći da sam pjevala na sav glas Haleluja gotovo je!, jer mi smo oboje toliko patili. On je navlačio, plakao, često uspijevao, ali jako često neuspjevao povući dovoljno. Mene je boljelo, sva sam bila koncentirana samo na to mlijeko i njegovo dobivanje na kilaži.

<<<Novo istraživanje razbilo mit o dojenju?<<<

Voljela bih da sam mogla dobiti zvjezdicu počasnog kluba mama koje su dojile sve do prvog rođendana, voljela bih da je i meni dojenje bilo lako i slatko. Ali nije. I jedva sam dočekala dan oslobođenja kada sam mu prvi put složila bocu formule. Taj sam se dan osjetila slobodnom, ali osjećaj sreće mrsio je onaj loš osjećaj odustajanja. Osjećaj koji bih sama sa sobom još i zatomila da nije bilo te revne okoline koja me nadglasavala.

>>>Mame, do kada ste dojile i je li vama ovo normalno?<<<

Kada je na putu bila moja druga beba, svečano sam si obećala da ću pokušati, ali za razliku od prvog puta, taj izbor će biti samo moj. Ne izbor mojih prijateljica, poznanica, nepoznatih i poznatih mama - već moj izbor. Svi mi naravno imamo izbor, samo što se nečijem izboru kliče, a nečijem odmahuje glavom. Pa vi onda meni recite ta da je to fer. Recite mi da ne postoji fama oko formule, da ne postoje stigme koje osjećaju mame koje je doje.

U jednom dijelu svijeta mame se povode krivim reklamama, u razvijenijem dijelu svijeta mame se povode znanstvenim otkrićima. U doba naših mama dojenje nije bilo in pa su klicali ženama koje su prestale dojiti tek koji mjesec nakon poroda. A danas - uf - danas je ta F riječ toliko omražena da čak i prodavačice u trgovini cokću jezikom dok naplaćuju jednu običnu kutiju obične hrane za bebe.

Sramota!

I onda kažu, svaka mama ima izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima - kako da ne. Ima izbor stati na kraj svim komentarima, dignuti glavu - nahraniti i odgojiti svoje dijete kako zna i umije, u praksi "činim ono što je najbolje i za mene i za moju bebu", ali taj stav mora biti toliko čvrst da se ne poljulja pred još jednim krivim pogledom i razočarenjem kada spomenete tu omraženu F riječ.

>>>Pet mitova o dojenju<<<

A najgore od svega što mnogim "samo-dojenje-je-hrana" mamama ne možete nikakvim argumentom pobiti njihovo stajalište jer "valjda one znaju najbolje". I onda vam ne preostaje ništa drugo nego ih u lice pitati "Ja ne valjam?; Ja nisam prava mama? Moje dijete nije zdravo dijete? Mi smo - što?;     Ahaaa - daaa - mi smo formula!“"

>>>Majčino mlijeko spašava svijet od superbakterija<<<

E pa drage prave mame smijem li vam postaviti dva jednostavna pitanja?

1. Koje je od ovo dvoje djece dojeno, a koje je odraslo na formuli?

Ne znate? Ne znam ni ja. A ne zna ni njihov IQ, ni krvni testovi, ni njihova mogućnost igranja, neće znati ni njihov trener ni učitelj niti budući partner. Jer realno, nema razlike.

2. Koja od ove dvije djevojke je dojenja, a koja ne?

Ne znate? E pa ja znam! Nijedna! To smo moja mlađa sestra i ja koje u životu nismo popile ni kap majčinog mlijeka, ali eto, narasle smo, sretne smo, žive i zdrave.

"Želim samo reći da je sve što namijenite svojim bebama najbolje. Ako nemate mlijeka, nemojte da vas okolina dotuče. Ako vam ne ide dojenje - ne dajte da vam drugi sude. Ako dojite dugo, slobodno dojite, tko vam to može zabraniti, ali nemojte misliti da ste zbog toga bolja mama od mene. Niti je vaša beba bolja od moje. Nije sigurno ni zdravija, jer kako je moguće biti zdravije od super zdravog djeteta?

Majčino mlijeko je zakon, vjerujte mi na riječ, ali kako je moguće da je njegova jedina zamjena - Formula - tako omražena. Tako sramotna."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara