Riječi utjehe koje bi trebala čuti svaka mama prije polaska na posao nakon porodiljnog dopusta

Riječi utjehe koje bi trebala čuti svaka mama prije polaska na posao nakon porodiljnog dopusta

Foto: 123rf

BEZ obzira koliko ste dugo bili na porodiljnom dopustu, volite li posao na koji se vraćate ili ne, bez obzira na sve što vas očekuje u novo-starom poslovnom životu, jeste li od onih koje se jedva čekaju vratiti na posao... bez obzira na sve - povratak na radno mjesto, odnosno, "napuštanje" svoje bebe nikome nije lako. I svakoj majci zapravo trebaju riječi utjehe kojima će ublažiti svoju tugu i neizvjesnost.

I bilo da ste jedna od onih koje se vesele povratku jer ćete se tako opet družiti s odraslim ljudima, imati prilike za ozbiljne razgovore, moći ćete si priuštiti obrok koji ćete konačno pojesti na miru - čak i takvim majkama potrebna je neka vrsta utjehe.

Donosimo vam stoga priču jedne mame koja će vas, nadamo se, utješiti i ublažiti tugu zato što ćete i vi uskoro, možda već i sutra, morati ostaviti svoju bebicu i vratiti se na puno radno vrijeme.

"Sjećam se toga dana", napisala je ova mama, "na poslu su me taj prvi dan dočekale nasmiješene kolege i cvijeće na stolu. Osjetila sam neopisivu sreću što sam se vratila u to poznato, meni prijateljsko okruženje, no istovremeno, osjećala sam i veliku tugu. Veliku prazninu. Nakon tolikih mjeseci druženja, maženja, brige i nerazdvojnog društva s mojim sinčićem, odjednom mi je strašno nedostajala njegova blizina. Nije to bila samo tuga. Bila je to doslovno rupa u mom srcu jer on nije bio pored mene. Kolege su mi pokušale ublažiti moju prazninu.

Smijali smo se. Dopustili su mi da neometano pričam o svom prvijencu. Pokazivala sam im slike. Bila dosadna, znam, ali u vrijeme pauze moja se tuga prelila. Nazvala sam svoju mamu i plakala. Jednostavno - nisam si mogla pomoći. Pitala sam se kako ću se ikada moći pomiriti s tim da neću biti svake sekunde pored njega. Jedva sam dočekala kraj radnog vremena i doslovno sam izjurila iz ureda trčeći svom sinu u zagrljaj.

Nakon nekoliko dana moja je tuga počela splašnjavati, počela sam se miriti s time da nisam pored njega, no, znajući da je on u sigurnim rukama, počela sam se opuštati.

Doduše, još danima nakon toga nisam mogla pronaći pravi balans u sebi. Volim svoj posao i kolege, ali volim i svoje dijete i nekako nisam mogla još spojiti te dvije ljubavi u jednu. Nisam se mogla opustiti na poslu. Osjećala sam se kao da ako dam cijelu sebe u posao nekako izdajem tu enormnu ljubav prema svojoj bebi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tih sam se dana našla na sastanku sa svojom šeficom koja je i majka troje djece. U nevezanom me razgovoru pitala kako sam, s obzirom na moj povratak na posao i tako to. Nisam nikada mogla sakriti svoje osjećaje pa joj tako ni tada nisam mogla reći - ma sve je ok. Vidjela je po meni da se borim i tada mi je rekla tu slavnu rečenicu koja me toliko utješila. Žena stvarno ima iskustva i zato sam joj povjerovala na riječ.

"Ne kažem da će ti biti lako, ali gledaj to s ove strane. Bit će dana kada će ti biti jako teško zato što si dijete ostavila kod kuće i došla raditi, a opet, bit će i dana kada ćeš puna poleta doći na posao sretna što se možeš na kratko odmoriti od majčinskih dužnosti. "

>>>Povratak na posao nakon porodiljnog<<<

I to je to. To zaista je tako.

Ne postoji čarobno rješenje koje će pomiriti posao i majčinstvo te mamama dati zlatnu formulu kako "preživjeti". Ali ta njena rečenica u tom mi je trenutku savršeno sjela, jer doista - što se prije pomirimo da naš život jest i i jedno i drugo, i da će tako biti svaki dan, tim ćemo se prije pomiriti sa cijelom situacijom.

Naravno da će postojati dani kada će nam se biti teško odvojiti od svog djeteta i da će biti dana kada ćemo s posla trčati ravno u djetetov zagrljaj, ali isto tako - postojat će i oni dani kada ćemo ujutro rado trčati na posao, a teško se s njega vraćati.

To je jednostavno normalno i zato drage nove majke, neka vam se ove riječi utjehe urežu u pamćenje u nadi da će vam pomoći da lakše steknete osjećaj kako ne izdajete svoju bebu jer je svaki dan napuštate. Vi ste jednostavno još jedna radna mama u moru drugih radnih mama koje mogu dati cijelu sebe i svom poslu i svojoj obitelji.

Naravno, ukoliko imate tu sreću da radite posao koji vas zadovoljava. No to je sada već jedan drugi par rukavica koji ima i nema veze s ovom temom".

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara