Najvažniji trendovi u prehrani 2017. godine: Povratak osnovama
Foto: Instagram
SLIJEDE li ljudi trendove u prehrani i možemo li uopće pričati o nekom trendu, u dobu kad toliko tupimo da bi nam prehrana treba biti balansirana i zapravo jednostavna?
Slijedimo. Naravno da slijedimo.
Tako smo do lani puno govorili o smoothiejima, o zdravim sokovima, detoksikaciji kao obveznom režimu zdrave prehrane i dijete. Od lani smo nekako to napustili, da bi prednost dali jelima koja će nas podsjećati na fini junk food, ali u zdravijoj varijanti.
Zaljubili smo se u hrskavu koricu pizze napravljene od karfiola, čips od kelja i obični tost s avokadom. Potom smo se počeli zaljubljivati u one predivne Instagram specijalitete u duginim bojama... No, je li nam ova godina možda donijela još nešto u modernim trendovima prehrane?
Sudeći po riječima Jacquie Marsh, stručnjakinje irskog The Butler's Pantryja, neke su promjene definitivno uočene i ove godine. I to zahvaljujući društvenim mrežama, zbog kojih se trendovi šire brzo i stižu do svakog zakutka svijeta.
A prema njoj, 2017. godinu definitno će obilježiti trend "povratka osnovama".
"Mislim da se pojavljuje ponovno zanimanje za hranu pripremljenu od nule, za koju se koriste mahom visokokvalitetne namirnice. Ljudi se stvarno pokušavaju odmaknuti od prerađene hrane proizvedene u tvornicama, koje su pune aditiva i konzervansa, jer znaju da takva hrana nije dobra za njihovo zdravlje. Dakle, briga o osnovnoj namirnici postala je jako važna, a kad vidite koliko se različitih jela od njih može dobiti, jasno je da je trend zaživio i raste. Ako postoji nešto čime bi opisali ovaj trend, mislim da bi ga bilo najbolje nazvati "povratak osnovama ili korijenima", rekla je.
Vidimo da se ljudi sve više educiraju te kao potrošači sve glasnije traže jela za koja će znati njihovo točno porijeklo, a iako to zaista nije novina - čini se da su ljudi, baš zbog osnova, odlučili sve više kuhati sami, a namirnice nabavljati od lokalnih proizvođača. Ljudi žele znati odakle stiže njihova hrana, a sigurno žele tako potaknuti i održivost gospodarstva, kako bi i dalje mogli uživati u visokoj kvaliteti tih namirnica.
I ne samo tih, već svih onih starih namirnica koje mnogi tek sada ponovno otkrivaju.
"I za to su također zaslužne društvene mreže", kaže ona, "gdje se trendovi šire kao virusi, a ljudi kao da se natječu tko će iz zaborava izvući više starih, zaboravljenih namirnica, koje nam je podarila majka priroda, a u stoljećima iza nas, istisnula industrija".
Bulgur, glog, pir, loboda... samo su neka od novo-starih namirnica koje su sve zastupljenije na našim stolovima te prilagođene modernim trendovima.
To su osnove kojima se vraćamo, jer smo konačno shvatili da svijet nudi izobilje koje je znatno bolje od prerađene hrane te gotovo jednako jednostavno za uporabu.
Budite stoga moderni pa i sami otkrite gomilu novih namirnica koje su tako održive u zdravoj, balansiranoj prehrani.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati