Ovaj hamburger možete pojesti bez grižnje savjesti
Foto: WeHeartIt
HAMBURGER ne mora nužno biti junk food, a ako se hranite maksimalno zdravo te si često radite prirodne sokove od kojim vam ostaje dosta "ostataka", iskoristiti ih i napravite od njih ovaj sočan hamburger/cheeseburger.
Ne bacajte zato više pulpu od voća i povrća, sad će vam trebati. Na koncu, pulpa je puna dobrih nutrijenata, nije nikako otpad, a recepti s pulpom više ionako nisu nova stvar.
Recept za sočan vege hamburger/cheeseburger od pulpe pronašli smo u knjizi America the Great Cookbook, a otkrio ga je šef Dan Berber.
Njemu je, stoji u knjizi, sinula nevjerojatna ideja kad je skužio koliko se pulpe dnevno baci u njihovom restoranu pa je jednostavno morao smisliti što će napraviti od nje, i tako je stvoren hamburger koji će, tvrdi on, u jednakoj mjeri zadovoljiti vegetarijance kao i ljubitelje mesa.
Za 4 skroz drugačija, luda, otkačena i zdrava hamburgera trebat će vam:
3 šalice pulpe od cikle (količina koja odgovara 1,3 kg iskorištenih plodova)
2 šalice pulpe mrkve (od kilograma mrkve) )
1/2 kilograma narezanih gljiva
1/2 limenke grahorica, isprane i prosušene
400 grama narezanog tofua
1 žlica ulja
1/4 šalice kuhanog ječma
3/4 šalice pulpe celera
3 velika jaja
1/2 šalice sitno sjeckanih prženih badema
1/2 šalice svježe ribanog parmezana
2 žlice krušnih mrvica
2 žličice mljevenog češnjaka
1 žličicu soja umaka
1/2 čajne žličice Worcestershire umaka
2 žličice soli
1/4 žličice svježe mljevenog papra
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva.
Pripremite lim s papirom protiv prianjanja te ćete prvo morati malo prepeći i prosušiti pulpu. Stavite svu prikupljenu pulpu na lim, ravnomjerno je rasporedite po površini i držite u pećnici oko pola sata, povremeno je prebacujući da ne zagori, ali morate pričekati da se dobro isuši.
Kad je dovoljno suha i lagano prepečena, ostavite je da se u potpunosti ohladi, a u to vrijeme pripremite ostale namirnice. Dobro promiješajte gljive, tofu, ulje, grahorice te i njih stavite na lim u zagrijanu pećnicu, uz povremeno miješanje. I ovaj dio namirnica pecite oko pola sata i potom pomiješajte sve sastojke i dobro ih sjedinite.
Dobivenu količinu podijelite na 4 jednaka dijela, oblikujte hamburgere te ih pecite na tavi ili na roštilju.
Servirajte ih uz malo hrskave zelene salate i s povrćem po izboru.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati