SLOVENSKI DRAŽEN? Bolji je od Petrovića, Kukoča, Sabonisa, Divca...

13. rujna 2017. |
Z.A.

Screenshot: Youtube

LUKA DONČIĆ, "star" 18 godina šest mjeseci i 25 dana, u četvrtfinalu seniorskog EP-a predvodio je Sloveniju i najzaslužniji je za pobjedu njegove reprezentacije nad Latvijom 103:97.

Najveći talent svjetske košarke još jednom je pokazao da su usporedbe s Draženom Petrovićem, koje ga prate od najranijih dana, itekako utemeljene. Štoviše, Dončić ga je sjajnom igrom u najljepšem meču, ne samo ovog Eurobasketa, još i nadmašio:
Ali nije Dražen jedini velikan kojeg je Dončić preskočio na vječnoj listi najboljih mladih europskih igrača na EP-ima. S 27 koševa (7/14 iz igre, 9/10 slobodna bacanja), devet skokova te po jednom asistencijom i blokadom, što je njegov učinak protiv Latvije, probio se ispred cijelog niza stanovnika Kuće slavnih.

Dončićeva partija protiv Latvije najbolja je predstava nekog 18-godišnjaka u povijesti EP-a, odnosno od 1981. Jer od tada su dostupni podaci. Jedini efikasniji mladi košarkaš, nego što je Dončić bio protiv Latvije, veliki je Arvydas Sabonis. 
 

Ali on je 28 koševa, jedan više od Dončića sinoć, 1983. zabio za SSSR na utakmici za treće mjesto protiv Nizozemske kao 19-godišnjak, dakle stariji od Slovenca. Uz to, Sabonis je košgeterski rekord Eurobasketa za tinejdžera postavio na utakmici u kojoj se njegova momčad iživljavala nad protivnikom (105:70) dok je Dončić svoj podvig napravio u tijesnom dvoboju ravnopravnih suparnika.
Novovjekog slovenskog asa s litavskim povezuje što nas je Dončić (ali i Slovenija te suparnik Latvija) sjajnom utakmicom vratio u vrijeme lijepe, atraktivne i efikasne košarke, kada su europskim parketima carevali Sabonis, Petrović, Divac, Kukoč...
 
Kako možete vidjeti, Dončić ih je remek-djelom protiv Latvije sve nadmašio:

Pogledaj desktop verziju Članka
Vezane vijesti
© 2018 Index portal
kontakt | uvjeti korištenja | marketing