Bandić protiv Kaptola: "Zabilježbu za Svetice si zadenite za šešir"

Bandić protiv Kaptola: "Zabilježbu za Svetice si zadenite za šešir"

Foto: Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić danas je za zahtjev Katoličke crkve za povratom zemljišta na kojemu je Sportski centar Svetice Kaptolu poručio da si zabilježbu kojom polažu pravo za zemljište mogu "zadenuti za šešir".

"Ništa se ne mijenja i na vašu i moju sreću Svetice idu dalje", istaknuo je Bandić i za jesen najavio početak radova na Sveticama.

"Morat ćemo poštivati proceduru, jer je to abeceda demokracije. Javni natječaj znači pet do šest mjeseci procedure - to znači da ćemo početi radove na Sveticama negdje na jesen. Krenuli bismo na proljeće kad ne bi morali ići sa javnim natječajem", poručio je Bandić.

Komentirajući tvrdnju da se bitka za Svetice očito nastavlja te da se Crkva oglasila i poručila da je to crkveno zemljište, Bandić je novinarima odgovorio: "Prvo da vas razveselim, jer vi želite da se Svetice urede, kao i ja. Nema nikakve bitke, a još manje rata. Ta zabilježba, to ovi na Kaptolu mogu si 'zadenuti za šešir'. To im je moja poruka".

"To vam je prva godina Pravnog fakulteta"

"A, inače, kada su stavljali tu zabilježbu mogli su obavijestiti gradonačelnika", istaknuo je Bandić. Ustvrdio je da zabilježba ne znači nemogućnost raspolaganja nekretnine vlasnika. "Morate to naučiti, to je abeceda prava, prva godina Pravnog fakulteta. Zabilježba ne znači zabrana raspolaganja vlasniku. Grad Zagreb je vlasnik Svetica, prije općina Peščenica, a poslije Grad Zagreb", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zabilježba je samo obavijest vlasniku i ništa više. Kada dođem kući večeras provjerit ću je li i moj stan u Bužanovoj i zgrada koju sam uknjižio i kupio, ali je opterećena hipotekom Hypo banke sa 111.000 eura, možda pod zabilježbom. Moguće da su stavili zabilježbu jer, ako su stavili na osam i pol hektara Svetica možda su malo proširili do Bužanove. Ako je tako, isto si to mogu staviti za šešir", rekao je Bandić.

Kaptol traži povrat zemljišta na kojemu je Sportski centar Svetice ili odgodu početka gradnje planiranih objekata na tom zemljištu dok se ne riješi imovinsko pravni spor. Na temelju rješenja Županijskog suda u Varaždinu od 28. kolovoza 2012. zabilježila je u zemljišnu knjigu postupak povrata imovine, koji se vodi pred zagrebačkim Gradskim uredom za imovinsko-pravne poslove.

Na zagrebačkom sudu propao slučaj, u Varaždinu prošao

Odvjetnica Kaptola Zvjezdana Znidarčić Begović izjavila je da Prvostolni Kaptol zagrebački vodi postupak povrata imovine za zemljište koje se nalazi unutar i uz kompleks Svetice.

"Mi smo pokrenuli postupak povrata 1997. i u tom postupku treba riješiti koja su zakonita prava ranijeg vlasnika - hoće li mu jedan dio tog zemljišta biti vraćen u vlasništvo, a jedan dio kompenziran drugim zemljištem, to mora u tom postupku koji traje već punih 17 godina biti razriješeno", rekla je Znidarić Begović.

"Ta zabilježba sama po sebi ne spriječava raspolaganje, ali Grad Zagreb zna da zakonski propisi ograničavaju raspolaganje zemljištem koje je opterećeno postupkom povrata imovine", rekla je. Pojasnila je da zemljištem koje je bilo oduzeto i za koje se vodi postupak povrata Grad Zagreb ne može raspolagati na potpuno slobodan način, nego mora riješiti i regulirati pitanje bivšeg vlasnika.

Rekla je da je Prvostolni Kaptol tamo imao sigurno oko 60 do 70 tisuća kvadrata, a i Zagrebačka nadbiskupija oko 50 tisuća kvadrata. "Ne mogu reći točno koji je to komad zemlje, jer to je na tom prostoru, a to će se u postupku povrata i utvrditi, koliko od toga mi možemo dobiti u vlasništvu, a koliko ćemo dobiti kompenzacije. Ali, ja hoću da se to prvo raščisti pa tek onda krene dalje sa raspolaganjem, jer ako mi i jedan mali komadić imamo pravo dobiti, onda je potrebno da ga mi dobijemo, a nakon toga dalje riješavamo već ovisno o tome tko ima kakve interese", rekla je.

Dodala je da je općinski sud u Zagrebu 2011. odbio njezin zahtjev, koji je pokrenula 2009. godine. "Tek nakon tri godine je odbio da bi onda Županijski sud u Varaždinu za godinu dana riješio pozitivno žalbu i od tada stoji evidencija i zabilježba da je to zemljište opterečno postupkom povrata imovine", istaknula je odvjetnica Kaptola Zvjezdana Znidarčić Begović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara