Danas odluka o Sveticama: "Nema dogovora ispod stola"

Danas odluka o Sveticama: "Nema dogovora ispod stola"

Foto: Hina

SUDBINA Sportsko-rekreativnog centra Svetice danas bi trebala biti jasnija. Saznat će se pobjednici javnog natječaja kojim se dodjeljuje petogodišnja koncesija na najam sportskih objekata na Sveticama...

Inicijativa 'Svetice za sve' protivi se gradnji nogometnog centra i s nestrpljenjem čekaju rezultat koji će konačno otkriti što se na Sveticama planira. Po njima, uvjeti natječaja su loši.

"U natječaju su izbačeni svi sportovi osim nogometa i atletike. Kada se te ponude otvore, vidjet ćemo s čime su oni pobijedili", kaže Darko Stošić iz inicijative.

Misle da ih pobjednik neće iznenaditi, očekuju da će to biti HNS ili Atletski savez Dinamo.

Stav gradonačelnika Zagreba Milana Bandića otprije je poznat - on u gradnji centra ne vidi problem.

Bandić je i jučer jasno izjavio kako je odlučio Svetice dati HNS-u, te da za to ima ovlasti kao gradonačelnik. Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor naglasio je kako se bez javne prezentacije o projektu na sjednici neće raspravljati.

"Onaj tko dobije zakup, mora poštovati sve zakupce koji su sada tamo, od atletičara, tenisača pa svih ostalih. Znači, to ništa ne mijenja, to je samo formalni prvi korak. Investicija zahtijeva odluku Skupštine, a odluka Skupštine i uopće uvrštenje u dnevni red kad vidimo projekt, a kad vidimo projekt, vidjet ćemo ga zajedno. I vi i ja, u isto vrijeme. Ne želim ništa raditi ispod stola, niti dogovarati ispod stola, niti ikome pogodovati", kaže Kosor.

Kada se točka nađe na dnevnom redu, gradonačelniku i predsjedniku Skupštine inicijativa 'Svetice za sve' uručit će potpise građana koji se protive planovima gradnje.

Ovoga vikenda skupili su ih četiri tisuće, a skupljaju ih i dalje. Do kraja tjedna u tu svrhu postavit će i štandove na Sveticama i glavnom zagrebačkom trgu. Njihovo mišljenje moći će se čuti i u srijedu u Chromosovu tornju u Heinzelovoj ulici. Tamo će se održati tribina 'Spasimo Svetice', gdje će inicijativu podržati i stranka 'Za grad'.

"ORaH" i njegovih 12 vijećnika protiv Bandićeve okupacije Svetica

Zauzimanju Svetica od strane Bandića, Mamića i njihovih suradnika, protivi se i stranka "Orah" koja daje podršku građanima i građankama koji su se samoorganizirali i započeli skupljati peticiju za spas Svetica. "Naših 12 lokalnih vijećnika i vijećnica u Zagrebu pružit
će im u tome svesrdnu pomoć", poručili su priopćenjem u kojem stoji i ovo:

"Zakup/koncesija ove javne gradske površine na neodređen broj godina, a bez jasnog plana budućih sadržaja i načina korištenja, bez prethodne valorizacije struke te bez javne rasprave među građanima, predstavlja novu demonstraciju samovolje čelnika grada te otvara sumnju u pogodovanje privatnim interesima na štetu javnog interesa građana i građanki Zagreba".

"Izražavamo zabrinutost zbog namjera da se ovaj izuzetno značajan javni prostor privatizira i elitizira i tako učini nedostupnim onima kojima je namijenjen – svim građanima i građankama Zagreba. Prema dosadašnjim najavama čelnika Grada Zagreba vrlo je izvjesno da se ovaj vrijedan, veliki prostor u centru Zagreba namijenjen rekreaciji građana planira prenamijeniti ne samo u zatvoreni nogometni kamp, već u privatni građevinski projekt u interesu lobija bliskih vodstvu Grada. Sumnjamo da je izgradnja nogometnog kampa samo izgovor kojim se ovaj atraktivni prostor u srcu Zagreba planira prenamijeniti u potpuno druge svrhe koje nemaju nikakve veze sa sportskim i rekreativnim sadržajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo da su SRC Svetice zadnji put uređene krajem 90-tih kao poklon svim građanima i građankama Grada Zagreba. Kroz skoro petnaest godina SRC Svetice svakodnevno su koristili mnogi građani Zagreba: škole, amaterski klubovi, grupe, pojedinci koji su trenirali trčanje, atletiku, nogomet, košarku, tenis.

Nažalost, u posljednjih desetak godina Grad Zagreb je sve manje ulagao u održavanje sportskih terena i građevina na Sveticama te je danas ovaj sportski kompleks zapušten i devastiran. Umjesto u obnovu i modernizaciju Centra te razvijanje novih sadržaja koji bi privukli sportaše rekreativce i time pozitivno utjecao na psihofizičko stanje svojih stanovnika, Grad je novac trošio na besmisleno skupe projekte poput fontana i neprimjereno skupih javnih zahoda te višemilijunsko financiranje NK Dinamo koji je neprofitna udruga građana samo na papiru.

Stanovnici Zagreba plaćaju najveći prirez u zemlji i stoga zaslužuju društveni standard koji im omogućava korištenje javnih sportskih sadržaja. U ORaH se zalažemo za transparentno financiranje javnih sportskih rekreativnih projekata namijenjenima poboljšanju psihofizičkog stanja stanovništva te stoga tražimo Grad Zagreb da odustane od davanja SRC Svetice u dugogodišnji zakup koji nije usklađen s temeljnom ulogom ovog prostora, odnosno koji će ograničiti ili potpuno onemogućiti javno korištenje sportskih sadržaja građanima i građankama Zagreba", stoji u priopćenju ORaH-a.

Izjasnite se! Što mislite o nogometnom kampu na Sveticama? Odgovorite u anketi s desne strane.

Index sport zbog vas je i na Facebooku. Imamo više od 141 milijun razloga da i dalje budemo odgovorni i beskompromisni. Slobodno kritizirajte i hvalite, ali prije svega - podijelite s nama ono što smatrate bitnim, jer ništa nas ne pokreće bolje od velikih vijesti. Čekamo vas na našoj
Facebook stranici.

> Bandić: Zbog povjetarca sa Svetica u plućima Hrvati će nadmašiti broncu ´98.!

> Kosor Šukeru: Pokažite projekt za Svetice, ne zanimaju nas sastanci na livadi!

> Bandić ima plan: Prilagodit ću natječaje zbog Svetica, a reprezentacija će se pripremati na Sljemenu!

> Šuker o kampu: Ne krademo, samo tražimo ono što nam treba!

> Prosvjed ogorčenih rekreativaca dočekao Šukera na slavlju početka gradnje kampa! "Tko vam daje pravo da našu djecu tjerate odavde?"

> "Svetice za sve": Sportaši se pobunili protiv Bandićevog paklenog plana

> Gradonačelniče, gdje je ugovor za Svetice?

> Zagrebački HDZ protiv kampa na Sveticama: "Bandić vlada poput faraona"

> Bandić u ofenzivi: Za Univerzijadu 1.5 milijardi kuna! Gradi Maksimir i rezervoar na Sljemenu

> "Gradnja kampa na Sveticama je privatizacija javnog prostora"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara