Ne zatirite tragove, DORH mora ući u Bandićevu Cibonu

Ne zatirite tragove, DORH mora ući u Bandićevu Cibonu

Foto: Hina 

NA VALU nevjerojatnih, dugogodišnjih mućki oko Cione zajahao je i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor. Zatražio je od DORH-a da uđe i klub te da se onemogući stečaj kluba jer bi to bilo zatiranje tragova. Klub prema stečaju vodi Milan Bandić, s kojim koalira i Kosorov klub zastupnika HSLS-HSS. Čijom odlukom je klub odustao od Eurolige, prodilao igrače i nekretnine, ako znamo da je predsjednik Ivica Lovrić netragom nestao, nije teško dokučiti, ali posve je neshatljivo da vladar grada preko noći odluči raspustiti klub, promijeniti mu ime i založiti vlasništvo. Još je manje shvatljivo da "spašavanje Cibone", njezino poslovanje protekla dva desetljeća, kao i ključni i odgovorni likovi već nisu predmet DORH-a. Nejasno je čime bi ih to Kosor danas mnogao pokrenuti?

Kosor je, potvrdio nam je, zatražio detaljnu provjeru poslovanja Košarkaškog kluba Cibona u zadnjih deset godina, kako bi se utvrdilo postoje li elementi kaznene odgovornosti. Konkretno, od DORH-a je zatražio da utvrdi kako su u Ciboni nastali dugovi od skoro 100 milijuna kuna. Kosor je protiv stečaja kluba, jer bi to značilo "zatiranje tragova", a većina igrača kojima nisu isplaćene plaće ostala bi bez svojih plaća.

"Istina se mora razotkriti u cjelosti i svi koji su odgovorni trebaju odgovarati", poručio je Kosor nešto što se već godinama zna. 

No, djelovanja nema.

Skupština Udruge Cibona ima tri člana 

Kosor trajno rješenje za Cibonu vidi u privatnom kapitalu koji će odgovorno voditi brigu o poslovanju, kroz punu privatizaciju ili kroz dominantno predstavništvo privatnih ulagača u skupštini i upravi Udruge građana Cibona. Kosor je podsjetio da se Cibona našla u središtu interesa Gradske skupštine nakon što je 31. svibnja donesena odluka o financijskoj sanaciji kluba u iznosu od čak 43 milijuna kuna. Zauzvrat su založene Cibonine nekretnine, ali nitko ne zna koliko one vrijede i što točno u taj kapital ulazi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cibona je u fokusu našeg interesa, za to imamo 43 milijuna razloga", rekao je Kosor te poručio da od Gradskog ureda za sport traži hitnu dostavu podataka o stvarnom dugu Cibone, te o članstvu i skupštini Udruge koja danas ima samo tri člana.

Bandić nije nazočan, Lovrić je odavno nestao

O Ciboni se raspravljalo i na aktualnom satu Gradske skupštine gdje je HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak spočitnuo predsjedniku KK Cibona, ujedno pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivici Lovriću da nije rekao istinu kada je zastupnicima obećao da će sve biti riješeno nakon što donesu odluku o financijskoj sanaciji Cibone.

"Ništa nije riješeno", ustvrdio je Stojak. Lovrić je odgovorio da odluka o financijskoj sanaciji Cibone nije značila nikakvu "milostinju" već se radilo o završetku spora između Grada Zagreba i Cibone, koji je završio medijacijom. Također je najavio da će ovih dana otići iz Cibone i pozvao svakog tko može pomoći da pomogne tom klubu.

Tu najavu pozdravio je Kosor rekavši kako je, nakon svih problema koji su nastali u Ciboni, dobro da se promijene Uprava i predsjednik kluba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije nazočan današnjoj sjednici Gradske skupštine jer je na službenom putu, na što su zastupnici negodovali podsjetivši kako je svojedobno najavio da će nazočiti svakoj sjednici Gradske skupštine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara