Osječki lobi i dalje drma ligom: Među talentiranim sucima Širkanovo kumče i sin Mamićevog policajca

Osječki lobi i dalje drma ligom: Među talentiranim sucima Širkanovo kumče i sin Mamićevog policajca

Foto: Fotomontaža/Index

>>> Index vam analizu donosi u suradnji s Nogometplus.net

JUČER je u Sv. Martinu na Muri počeo seminar sudaca i kontrolora uoči početka nove nogometne sezone. Unatoč smanjivanju liste sudaca na njoj i dalje dominiraju imena iz Osječkog bazena, a otpali su suci iz Zagreba i Dalmacije. Listu sudaca Prve HNL-a potvrđuje Izvršni odbor HNS-a, a, iako još nije službeno objavljena, u medijima su izašla imena koji će dijeliti pravdu u sezoni 2015./2015., piše Nogometplus.net

GLAVNI SUCI:

- elitni: Bebek, Strahonja, Jović, Vučemilović, Vučkov, Pejin

- prva skupina: Gabrilo, Batinić, Ljubičić, Strukan, Frković, Vidulin, Šimčić, Marić, I. Križarić, Mlakar, Zebec, Matoc

talent program: Vučković, Bel, Pajač, Zeko-Pivač

POMOĆNI SUCI:

- elitni: Perica, Petrović, B. Križarić, Grgić, Conjar, Krmar, Modrić, Premužaj, Vrabec, Pataki

- prva skupina: Berger, Crnčić, Pepur, H. Radić, Barišić, Kezele, Radošević, Zobenica, Ambrinac, Loparac

- talent program: Stolnik, Kožarec, Tomurad, Đurak

KONTROLORI SUĐENJA:

Kovačić, Pristovnik, Marijanović, Svilokos, Šetka, Pervan, Vukić, Huis, Bajić, B. Stipković, J. Stipković, Šarić

Kao što se može primijetiti od zvučnijih imena s liste prvoligaških sudaca skinuti su Pristovnik, Burilo i Trampus, te tri dalmatinska suca Krečak, Klaić i V. Mamić. Igor Pristovnik je maknut po sili propisa, jer trenutno obnaša dužnost nacionalnog referenta za suđenje, ali je usput i promoviran na novu ulogu kontrolora suđenja. Također je primjetno da su najkontroverznija imena sa sudačke liste poput Zlatka Šimčića, Brune Marića i Marka Matoca i dalje bez problema pronašli svoje mjesto među 22 najbolja suca u Hrvatskoj. Podsjetimo radi se o sucima u već zavidnim sudačkim godinama, ali i s podebljom listom utakmica (a neki kao Bruno Marić i izvan utakmica) nakon kojih su se vukli repovi, čak i suspenzije od strane sudačke komisije HNS-a.

Na popisu sin nositelja liste Milana Bandića i člana Dinamove skupštine...

Jedno zanimljivo ime po prvi se put našlo na listi talent programa pomoćnih sudaca, a riječ je o Vedranu Tomuradu, sinu bivšeg načelnika PU zagrebačke Marijana Tomurada, sadašnjeg nositelja liste Milana Bandića za Sesvete i člana Dinamove skupštine. Nakon odrađene samo jedne sezone suđenja u Drugoj HNL Tomurad je već ove osvanuo na listi talent programa najvišeg ranga natjecanja.

...i Širkanovo kumče

Među talentima je i Dario Bel, sin Željka, tajnika Županijskog nogometnog saveza osječko-baranjske županije i kuma Željka Širića, bivšeg šefa sudačke organizacije nepravomoćno optuženog za primanje mita za namještanje utakmica.

U sudačkim krugovima veliko je iznenađenje što se na listi sudaca nije našlo ime Nikole Beatovića, već drugu godinu najbolje ocijenjenog drugoligaškog suca iz Zagreba. Ne samo da nije došao na listu za suđenje Prve lige, već je, prema neslužbenim informacijama, degradiran u Treću ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagrebački savez, inače najveći savez po ukupnom broju sudaca sa tri prvoligaša, ove godine predstavljaju samo tri (Jović, Mlakar, Vučković) od ukupno 22 suca. Mario Strahonja od ove sezone službeno predstavlja savez zagrebačke županije. Neshvatljivo je da će najveći nacionalni savez predstavljati samo relativno iskusni Jović i Mlakar, te mladi Vučković u talent programu, uz pet pomoćnih sudaca. S druge strane Osijek, grad od 107.000 stanovnika, točnije regija Slavonija koja ima samo jednog prvoligaša, broji čak 6 glavnih sudaca i 8 pomoćnih.

Također je krajnje nerazumljivo da u dijelu Hrvatske od Sv. Roka do Prevlake, puno poznatijem kao regija Dalmacija, koja broji četiri županijska saveza s ukupno tri nogometna prvoligaša, postoje samo dva glavna (Gabrilo, Strukan) i tri pomoćna suca (Pepur, Radić, Perica) koja su dovoljno kvalitetna da su uspjeli pronaći svoje mjesto u ovom renomiranom i izabranom društvu.

Pogledajte raspodjelu sudaca po regijama:Lista glavnih sudaca u sezoni 2014./2015.


Lista pomoćnih sudaca u sezoni 2014./2015.


Lista kontrolora sudaca u sezoni 2014./2015.

Spomenimo da je još jedna kontroverza ovogodišnje liste micanje kontrolora Dragutina Karla Poljaka, koji je i dalje službeno kontrolor i delegat UEFA-e, međutim za kontrole utakmica HNL-a njegovo višegodišnje iskustvo očito nije potrebno. Cinici bi rekli da je dobar za UEFA-u, ali ne i podoban za HNL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara