Širić na suđenje došao bez dokumenata, sutkinja mu očitala bukvicu


NA zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Željku Širiću u najvećoj nogometnoj aferi hrvatskog nogometa. Ne, nismo zaboravili aferu "Ofsajd", nego je "širkanopoli" tek počeo...

> "Gdje si, kume": Pročitajte kako se Djedović izgubio dok je išao po mito za "pošteno suđenje"

Bivšem nogometnom sucu i čelniku sudačke organizacije te potpredsjedniku HNS-a, koji i danas kroji slavonski nogomet, sudi se za primanje mita za tzv. pošteno suđenje. Prije gotovo dvije godine Širić i tadašnji šef sudac Stjepan Djedović uhvaćeni su s novčanicama koje im je predao tadašnji predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš za "pošteno suđenje", djelujući kao doušnik USKOK-a.

Skandal je bacio hrvatski nogomet na dno, neki su ga zvali "močvarom", ali činjenica je da će, ukoliko se Širiću i Djedoviću dokaže krivnja, HNS biti potresen do temelja. Suci, preko kojih su Širić i Djedović, navodno utjecali na utakmice i danas sude prvoligaške susrete, a osobe koje su ih, navodno, plaćale i dalje sjede u upravama nogometnih klubova i saveza.

Prije ljetne stanke održana su tek dva ročišta na kojima su preslušane prve snimke prisluškivanih razgovora Širića i Maleša te ostalih suučesnika, sudionika i svjedoka. Suđenje je trebalo biti nastavljeno pred utakmicu Srbije i Hrvatske i Beogradu, ali od tada je više puta odgađano. Dogovoreno je da će se suđenje nastaviti kada se snimke dodatno "očiste" kako bi se razgovori jasnije razumjeli tijekom slušanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i nakon posljednjih intervencija, glasovi sa snimaka teško su razumljivi u sudnici, ali sutkinja je danas ustvrdila kako je sudsko vijeće pomoću slušalica i transkripata bez problema moglo pratiti snimljene razgovore.

Širić se na sudu pojavio bez osobnih dokumenata, pa je o njegovom identitetu morala posvjedočiti i sama sutkinja, zbog čega je dobio par oštrih riječi na početku. Uz njega se pojavio i Neven Šprajcer, nekad tajnik NK Karlovac, a danas direktor NK Istre, čiji je slučaj (davanje mita za "pošteno suđenje") pripojeno Širićevom slučaju. 

Prikazan je i DVD sa video snimkom dijela sastanka, kada Širić dolazi po Djedovića i Maleša u kafić.

Branitelji su dobili tjedan dana za prigovore na snimke, a sljedećeg tjedna suđenje se nastavlja.

U narednim tjednima trebali bi pristupiti i prvi svjedoci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara