Varaždinska policija natjerala Varteks da plati "petoricu policijskih službenika u punoj ratnoj spremi"

Varaždinska policija natjerala Varteks da plati "petoricu policijskih službenika u punoj ratnoj spremi"

Foto: Ilustracija, Ronald Gorsic/Cropix

MOŽDA ste zaboravili na Nk Varteks, ali jedan od najpoznatijih hrvatskih klubova nakon kalvarije proživljava pravu renesansu u Drugoj županijskoj ligi Istok. Ipak, zadnje priopćenje koje je klub izdao daje naslutiti kako je i u toj ligi "nešto trulo". Naime, Nk Varteks se u posljednjem obraćanju javnosti požalio na varaždinsku policiju koja je zahtijevala da klub plati interventne policajce ili bi u protivnom dvoboj protiv Zagorca bio otkazan.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"PRIOPĆENJE NK VARTEKS VEZANO ZA PLAĆANJE TROŠKOVA DODATNIH MJERA OSIGURANJA INTERVENTNE JEDINICE POLICIJE PU VARAŽDINSKE

Nogometni klub Varteks Varaždin već sezonu i pol organizira svoje domaće utakmice na nogometnom igralištu u gradskom naselju Jalkovec i do sada su delegati utakmica odigranih u
Jalkovcu organizacije tih utakmica ocjenjivali kao besprijekorne. To nije ni čudno budući da su članovi NK Varteks vlastitim sredstvima i radom uredili spomenuto igralište koje je godinama bilo zapušteno kako bi ono ispunilo sve tehničke uvjete za odigravanje utakmica koje je propisao Županijski nogometni savez Varaždin. Posebno napominjemo da do sada u Jalkovcu nije zabilježen ni jedan incident, a sve su utakmice odigrane u sportskoj atmosferi i bez zamjerki, kako službenog delegata utakmica koje je delegirao Županijski nogometni savez, tako ni članova i navijača protivničkih klubova. Ipak, sve te činjenice nisu bile dovoljne djelatnicima PU varaždinske. Varaždinska je policija naime odbila izdati NK Varteks dozvolu za javno okupljanje, odnosno odigravanje utakmice protiv NK Zagorac u II. Županijskoj nogometnoj ligi, ako klub ne potpiše ugovor kojim se obvezuje platiti prisustvo policijskih djelatnika na spomenutoj utakmici. Da budemo jasniji i precizniji – Varaždinska policija je svojim jednostranim zahtjevom jednostavno natjerala NK Varteks da zbog klupskog interesa (mogućnosti da se utakmica proglasi  neregularnom) pristane na potpisivanje ugovora.

Naime, ni jedan nogometni klub u ligama koje organizira Županijski nogometni savez Varaždin nije dužan potpisati spomenuti ugovor s PU varaždinskom i plaćati usluge policijskih djelatnika. Što je i razumljivo budući da svaki građanin Hrvatske te usluge plaća svaki mjesec putem poreza. S druge strane, radi se o najnižem mogućem rangu natjecanja, odnosno o amaterskom sportu. Ovim putem vas želimo obavijestiti o svemu što se događalo uoči utakmice NK Varteks - NK Zagorac: - Sukladno Propozicijama o natjecanju, NK Varteks je 15.04.2013. prijavio PU varaždinskoj javno okupljanje, odnosno utakmicu 13. kola II. Županijske nogometne lige, Skupina Istok. - Nakon što je prijava predana u PU varaždinsku, predstavnici PU varaždinske su telefonski kontaktirali predsjednika NK Varteks Juricu Belcara i voditelja osiguranja Ivana Kralja i obavijestili ih da NK Varteks mora potpisati "Ugovor o dodatnim mjerama osiguranja" za sve domaće utakmice do kraja sezone.

Zatražili su od NK Varteks da plati prisustvo 3 policijska službenika Interventne jedinice policije PU varaždinske na svakoj domaćoj utakmici do kraja tekuće sezone. - Iz NK Varteksa je upućena molba PU varaždinskoj da svoj zahtjev dostave klubu u pisanom obliku, kako bi klub mogao potražiti pravno tumačenje te kako bi o tom zahtjevu mogao odlučivati Izvršni odbor kluba. Mišljenje je NK Varteks da amaterski klubovi nisu dužni plaćati prisustvo policijskih službenika na nogometnim utakmicama najnižeg ranga natjecanja, a radi se i o dodatnom trošku za koji NK Varteks nije osigurao sredstva u proračunu, budući da od organizatora natjecanja, Županijskog nogometnog saveza Varaždin, nije dobio nikakvu uputu ili propis kojim bi takav izdatak bio predviđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Iz PU varaždinske usmenim je putem predstavnicima kluba odgovoreno da je njihova sigurnosna procjena, koja se temelji na iskustvima policijskih službenika na utakmici NK Polet - NK Varteks koja je odigrana u Tuhovcu, da je potrebno da policijski službenici Interventne jedinice policije PU varaždinske osiguravaju sve utakmice NK Varteks. Posebno napominjemo da se sigurnosna procjena PU varaždinske temelji na utakmici koja je odigrana u Tuhovcu, a kojoj NK Varteks nije bio organizator. Iz PU varaždinske predstavnicima NK Varteks nisu željeli odgovoriti koliko je iznosio trošak prisustva policijskih službenika na utakmici u Tuhovcu i tko je taj trošak platio.

- Izvršni odbor NK Varteks zauzeo je stav da klub neće potpisivati "Ugovor o dodatnim mjerama osiguranja" budući da to kao obvezu ne propisuje organizator natjecanja, Županijski nogometni savez Varaždin, a i procjena kluba je bila da elemenata za dodatnim mjerama osiguranja nema, budući da se NK Varteks već više puta iskazao kao dobar i uzoran organizator, ne samo utakmica na igralištu u Jalkovcu, nego i utakmice na stadionu Varteksa u Varaždinu kojoj je nazočilo oko 4000 posjetitelja, a nije se dogodio ni jedan najmanji incident. - Nakon toga je iz PU varaždinske, ponovno usmenim putem, NK Varteks poručeno da se njihova sigurnosna procjena temelji na dojmu da organizirana visokorizična navijačka skupina White Stones organizirano prati NK Varteks na svim utakmicama te da su zbog toga potrebne dodatne mjere osiguranja. Predstavnici NK Varteks usmeno su obaviješteni da de PU varaždinska, ukoliko klub odbije potpisati "Ugovor o dodatnim mjerama osiguranja", odbiti zahtjev NK Varteks za održavanje javnog okupljanja, odnosno odigravanje nogometne utakmice NK Varteks - NK Zagorac! - Izvršni odbor NK Varteks je zatim, odlučio potpisati "Ugovor o dodatnim mjerama osiguranja" kako se ne bi ugrozila regularnost natjecanja. PU varaždinska je u znak dobre volje broj policijskih službenika koje NK Varteks treba platiti smanjila na 2, a Ugovor je potpisan samo za utakmicu 13. kola NK Varteks - NK Zagorac.

- Utakmica NK Varteks - NK Zagorac odigrana je u nedjelju 21.4.2013. na igralištu u Jalkovcu. Prisustvovalo joj je oko 250 navijača koji su od prve do zadnje minute utakmice glasno bodrili svoj klub i doveli ga do pobjede od 5:0. Nikakvih incidenata nije bilo, pa se i prisustvo 5 policijskih službenika Interventne jedinice policije PU varaždinske pokazalo kao nepotreban trošak, kako za NK Varteks tako i za hrvatske građane koji tim istim policijskim službenicima iz svojih teško zarađenih plaća isplaćuju novac za njihove plaće. Želimo naglasiti da je NK Varteks danas nogometni klub s najviše registriranih igrača na području Varaždinske županije te da utakmice kluba u svim uzrastima, od limača do seniora, prate mnogobrojni roditelji s djecom. Tijekom utakmice NK Varteks - NK Zagorac, mnogi su ti roditelji pitali predstavnike NK Varteks kome je interes da jedan amaterski klub koji naglasak svog djelovanja ima na radu s mladima, mora ionako skromna sredstva kojima raspolaže trošiti na osiguranje utakmica na kojima u dvije godine nije zabilježen ni jedan najmanji incident. S obzirom da su mnogi ti roditelji članovi kluba, obveza je kluba da to isto pitanje proslijedi mjerodavnim osobama u PU varaždinskoj. I u nedjelju je bila slična slika.

Roditelji s djecom stigli su na utakmicu u Jalkovec. White Stonesi, na koje je klub iznimno ponosan, jer svoj klub bodre s puno ljubavi i uvijek su spremni na pomoć klubu, i ovaj su put glasno bodrili svoj NK Varteks. Djeca su to, kao i svaki put, promatrala s puno oduševljenja i bez imalo straha prema navijačima. Sliku je kvarilo samo 5 policijskih službenika "u punoj ratnoj spremi" koji su kamenog pogleda gledali kako ta ista djeca bezbrižno trčkaraju kraj tih istih "opasnih" navijača.

Doista, kome to treba?
"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara