Vrbanović: Nećemo ugostiti Euro 2020 jer Vlada ne da garancije!

Vrbanović: Nećemo ugostiti Euro 2020 jer Vlada ne da garancije!

 Foto: Hina

NOGOMETNI kamp na Sveticama i novi nacionalni stadion koji bi mogao ugostiti Euro 2020, još uvijek izazivaju burne rasprave na relaciji Zagreb - Split. Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović sinoć je gostujući u emisiji "Veto" otkrio kako će, unatoč kandidaturi, Hrvatska teško dobiti domaćinstvo. Dok HNS i Milan Bandić žele vidjeti Euro na novom Maksimiru, Splićani imaju podršku Vlade za kandidaturu Poljuda.

"Ako nemamo podršku Vlade, ništa od toga. Trenutno, Vlada nije spremna ući u tako nešto. Za obnovu ili izgradnju novog stadiona u Zagrebu ili Splitu treba nam stotinjak milijuna eura, što je enorman iznos i bojim se da će to danas teško netko potpisati ili dati garancije. Bojim se da će nas Euro zaobići", rekao je Vrbanović.

A onda se iz Splita javio gradonačelnik Ivo Baldasar koji ga je odmah demantirao: "Ne radi se o 100 milijuna eura, nego kuna!".

Za "novi" Poljud potrebno je 70-90 milijuna kuna, a ne eura

Vrbanović je nastavio: "Očekujem da je tolika investicija, jer u pitanju nije samo stadion, nego kompletna infrastruktura, i zračna luka koja mora primiti 120 aviona, smještajni kapaciteti... Rado ćemo sjesti na tu temu, vrlo brzo, ako postoji interes i ako postoje sredstva", ispričao je Vrbanović i nastavio nabrajati (i ponavljati) u što bi sve trebalo uložiti, od željeznica do hotela.

"On govori već negativno. Split u špici sezone servisira između 100 i 130 aviona redovnih linija velikih putničkih aviona, i to nije nikakav problem. Kompletna infrastruktura postoji, kako operativna na aerodromu, tako i turistička u autobusima, isto tako i brodska, i željeznička pruga ne neupitna. I nemojte govoriti o 100 milijuna eura, nego kuna! Danas dobivamo 3,5-4 milijuna putnika. Što se tiče stadiona Poljud, treba potrošiti 70-90 milijuna kuna, ne eura, da bi došli u drugu fazu stadiona koji bi imao više od 33 tisuće gledatelja. Imamo sve preduvjete", rekao je Baldasar i podsjetio da su splitsku kandidaturu i obnovu Poljuda podržali i resorni ministar Željko Jovanović te premijer Zoran Milanović.

Vrbanović priznao: Rekreativci više neće imati prioritet na Sveticama, a Gradu nećemo plaćati najamninu
 
Govoreći o planiranom nogometnom kampu na Sveticama, Vrbanović je priznao kako rekreativci više neće imati prioritet kada se tamo izgradi nogometni centar. Vjeruje da će to biti već do kraja ove godine, a najkasnije do proljeća 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Rekreativci će i dalje moći koristiti Svetice, ali u terminima kada će tereni biti slobodni. Vrhunski sport će imati prednost. Tamo ćemo uložiti veliki novac. Ne znam koliko će biti mjesta za rekreativce".

"UEFA bi nam za tri do četiri mjeseca trebala dati novac iz svojih fondova, do tada ćemo izabrati izvođača koji bi radove mogao izvesti za šest mjeseci. Projekt je vrijedan oko 6 milijuna eura, a sve plaća UEFA", rekao je Vrbanović dodavši kako zbog toga HNS i ne treba plaćati Gradu najamninu Svetica.

"Kome ćemo plaćati najamninu? Ulažemo veliki novac u zapušteni kompleks, i to zauvijek ostaje Zagrebu".

Odgovor Kosoru: Ako atletska dvorana bude uvjet, HNS se povlači iz projekta

Tvrdi kako nema ništa sporno u činjenici da je HNS prvo dobio Svetice na privremeno korištenje, uz Bandićevo obećanje kako će cijeli kompleks dati u ruke Šukeru i Mamiću, a tek je onda objavljen natječaj, na koji je pristigla još jedna ponuda, ona tenisača sa Svetica.

"Mi zaista imamo najbolju ponudu, ako netko misli da ima bolju mi ćemo povući", ponovio je Vrbanović nekoliko puta.

Projekt će HNS predstaviti gradskim zastupnicima kada Bandić službeno potvrdi da su dobili natječaj.

"Planiramo izgraditi četiri nogometna terena, bacališta za kuglu, disk i koplje, a na atletskoj stazi ispod tribine biti će prostori za svlačionice za atletičare, uredi, nogometno učilište, nogometna akademija, dijagnostički centar, ambulanta, a na drugoj strani i svlačionice za nogometaše", dodao je Vrbanović.
 
Odbacio je uvjet predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora da na Sveticama izgrade i atletsku dvoranu, te upozorio kako je HNS spreman povući se iz projekta ako bude time uvjetovan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara