Dašak Americas cupa u Splitu

Dašak Americas cupa u Splitu
SPLIT će od 25. svibnja do 1. lipnja po šesti puta biti domaćin tradicionalnog 17. ACI HT mobile Cupa, regate iz ciklusa natjecanja Swedish Match Tour koje okuplja najbolje jedriličare svijeta u dvobojskom jedrenju.

Na prigodnoj konferenciji za novinare u Zagrebu predstavljena je regata koja je ove godine specifična iz dva razloga - prvi je da je popularnost nedavno završenog Americas Cupa u Aucklandu podigla zanimanje za jedrenje kao sport, no Americas Cup je i razlog što su ponajbolji kormilari svijeta uzeli odmor, pa ih nema na natjecanjima u prvoj polovici godine.

Najveća vijest jest svakako da će pobjednik Americas Cupa Novozelanđanin Russell Coutts doći u Split, doduše ne kao jedriličar, već će u gradu podno Marjana provesti jedan dan, uz konferenciju za novinare. Direktor regate Damir Miloš istaknuo je kako će to biti prvo pojavljivanje uz javnosti najboljega svjetskoga jedriličara nakon osvajanja jedriličarskoga "Svetoga Graala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako je Coutts svakako najpoznatija osoba iz svijeta jedrenja koja će se pojaviti u Splitu, na regatnom polju će to biti njegov protivnik iz aucklandskog finala Francuz Betrand Pace, koji je jedrio za Team New Zealand. Miloš je kazao kako je i dvostruki pobjednik ACI Cupa i kormilar Team New Zealanda Dean Barker htio doći u Split, ali kako se njegova momčad raspala, nije mogao okupiti adekvatnu posadu.

Osim Pacea, u Split dolazi službeno prvi na ovogodišnjoj listi Međunarodnog jedriličarskog saveza Poljak Karel Jablonski, poznati Danci Jes Gram Hansen i Jesper Radich, Britanac Chris Law, kao i Australac James Spithill, čovjek koji je vozio One World na Americas Cupu. Miloš je kazao da na regantnom polju podno Sustipana nastupiti i posada pobjedničkog Alinghia iz Švicarske, a njihov komrilar će biti Alan Coutts, koji nije u rodu sa slavnim Russellom, ali ga je slavni Novozelanđanin preporučio kao sigurnog "polufinalistu". Osigurano je i mjesto za hrvatsku posadu, čiji će se sastav odrediti naknadno, budući da se naš najuspješniji "match-racer" Tomislav Bašić priprema za Olimpijske igre u klasi "470".

Direktor ACI-a Nikša Marušić posebno se zahvalio sponzorima bez kojih ovo natjecanje ne bi bilo moguće, a posebno glavnom sponzoru Hrvatskom telekomu, koji je drugu godinu zaredom pokrovitelj regate. Osiguran je nagradni fond od 40.000 USD, što je za svaku pohvalu rada i zalaganja uigrane ekipe organizatora ACI Cupa, tim više ako se zna da su natjecanja Swedish Match Toura u zemljama poput Novog Zelanda i Australije, u kojima je jedrenje i gospodarstvo daleko jače no hrvatsko, otkazana zbog nedostatka sponzora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara