ESPN-ov novinar objasnio Amerikancima zašto su hrvatski navijači izazvali nerede

ESPN-ov novinar objasnio Amerikancima zašto su hrvatski navijači izazvali nerede

Screenshot: ESPN

NAKON nereda na stadionu u Saint Etienneu cjelokupna svjetska javnost zapitkuje se zašto su hrvatski huligani prekinuli utakmicu? Novinar i prezenter američke sportske TV kanala ESPN-a, Gabriele Marcotti, pokušao je američkim gledateljima objasniti pozadinu stanja u hrvatskom nogometu.
Nakon ruskih huligana i osunčanih engleskih navijača pojavili su se i hrvatski entuzijasti za pirotehniku. Doista poseban Euro, zar ne?!

"Stvari nisu tako jednostavne, ovdje nije riječ o pijanim navijačima izvan kontrole. Koliko je meni poznato baklje su bačene u teren od strane dijela hrvatskih navijača u pokušaju sramoćenja HNS-a i u želji da se Hrvatsku izbaci s Europskog prvenstva," rekao je Gabriele Marcotti.

Zašto bi to željeli, kakvi to "navijači" žele izbaciti svoju momčad s velikog natjecanja, nije li to sušta suprotnost navijanja?

"Čini se tako. U stvari dio navijača je nezadovoljan stanjem u hrvatskom nogometu već neko vrijeme, osobito djelima Zdravka Mamića i njegovog prijatelja Davora Šukera."

Što im je Šuker kriv?

Šuker, bivši napadač Real Madrida? Što je on učinio?

"Da, upravo on, trenutačno je predsjednik HNS-a. Mamić je potpredsjednik saveza i već više od deset godina izvršni dopredsjednik Dinama. No imao je svoje prste u mnogim transferima hrvatskih nogometaša, primjerice Dejana Lovrena i Luke Modrića. Nedavno je optužen za poreznu prevaru, a suđenje će mu početi u rujnu. Trenutačno je na slobodi jer je Šuker, navodno, uplatio dio novca za jamčevinu. No dio hrvatskih navijača ne može smisliti njega i Šukera dulje vrijeme."

Zašto?

"Smatraju kako je HNS korumpiran, osobito zato što Mamić tretira Dinamo Zagreb kao privatno vlasništvo. Naglasili su kako im je cilj osramotiti HNS."

"Bakljada u Saint Etienneu je samo posljednje poglavlje u svađi koja traje neko vrijeme, 2014. godine, na kvalifikacijskoj utakmici za Euro protiv Italije u Milanu, bacili su velik broj baklji u teren natjeravši suca na prekid utakmice. Hrvatska reprezentacija zato je morala igrati pred praznim tribinama."

"Na domaćoj utakmici protiv Italije u Splitu, netko je kemikalijama na travnjaku iscrtao svastiku, a Hrvatska je zbog toga ponovno kažnjena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Žele Mamićevu ostavku ili barem publicitet"

"Hrvatska je kažnjena i zbog utrčavanja navijača na teren u prvoj utakmici protiv Turske."
"Sve te akcije, uključujući i ovu posljednju protiv Češke, su izvedene u nastojanju kako bi prisilili Mamića i Šukera na ostavku ili, u najmanju ruku, kako bi skrenuli pozornost svjetske javnosti na svoj cilj."

Hoće li uspjeti u svom naumu?

"Ne znam, Mamić će svoju nevinost imati priliku dokazati na sudu, a Šuker... On sjedi u Uefinom IO-u i nije ni zašto optužen. Uefa je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske i u ponedjeljak će saznati kaznu."

"Sukob HNS-a i navijača nije njezin problem"

Što će Uefa učiniti po tom pitanju?

"To nije njezin posao, Uefa se neće uplesti u domaće razmirice HNS-a. Sve što Uefa može učiniti jest primijeniti pravila. U ovom slučaju, ako uzmemo u obzir dosje Hrvatske, HNS i hrvatska reprezentacija će teško izbjeći kaznu. Što je, jasno, upravo ono što ljudi koji su zapalili baklje i žele. Moguće je oduzimanje bodova, izbacivanje s Eura također. No to je samo dio priče, postoji širi kontekst."

Koji?

"Glavna priča uoči Eura bio je mogući teroristički napad, nije se dogodio, ali navijači su uspjeli unijeti baklje već na nekoliko utakmica, Rusi protiv Engleza i Slovaka, Hrvati protiv Turaka i Čeha, te Mađari protiv Austrije."

"Baklje su najmanji problem, što ako netko unese nešto puno opasnije"


"Baklje same po sebi nisu toliki problem, ali opasne su i izričito zabranjene, a s pojačanim mjerama opreza, takve stvari se ne bi trebale događati. Ako je moguće unijeti baklje, što sprječava teroriste da unesu nešto mnogo opasnije."

"Zbog tog Uefa mora reagirati što prije, moraju porazgovarati sa zaštitarskim kućama i policijom koja radi na osiguranju. Moraju se uozbiljiti što prije."

"Hrvatski navijači možda imaju legitimne probleme sa svojim savezom, ali ovo očito nije način na koji bi ih trebali reklamirati svijetu. No Uefa se ne bi trebala time zamarati. Njezine je posao sigurnost na stadionima i trebala bi se pobrinuti da navijači s eksplozivnim i zapaljivim napravama ostanu ispred ulaza."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara