Klemm optužen da je preko Šarićevog transfera lihvario Cibonu

Klemm optužen da je preko Šarićevog transfera lihvario Cibonu

Foto: Hina 

PROTIV pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića, vlasnika zaštitarske tvrtke 'Klemm Security' Josipa Klemma i voditelja Holdingove podružnice Sportski objekti Dragutina Kosića Uskok je podigao optužnicu, tereteći ih za lihvarski ugovor u vezi transfera košarkaša Darija Šarića, te zapošljavanja u Ciboni na račun Zagrebačkog holdinga.

Trojica okrivljenika i jedna tvrtka optuženi su zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, ali i pokušaja i poticaja na te zlouporabe te zbog trgovanja utjecajem, objavio je Uskok u utorak na svojim internetskim stranicama, ne otkrivajući njihova imena.

Lovrića, koji je bio predsjednik košarkaškog kluba Cibona i Klemma Uskok tereti da su se pokušali pribaviti veliku materijalnu dobit Klemmovoj tvrtki nakon što je Cibona s igračem sklopila ugovor s pravom jednostranog raskida ugovora radi prelaska u drugi klub zbog čega bi Cibona imala pravo na odštetu od 1,2 milijuna eura.

Lovrić i Klemm su prema sumnjama Uskoka postupajući s namjerom stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti okrivljenoj tvrtki u prosincu 2012. sklopili ugovor o zajmu kojim su ugovorili da će ta tvrtka platiti Ciboni uplatiti 550 tisuća eura radi isplate odštete Hrvatskom košarkaškom savezu.

Lovrić naknadno shvatio da je ugovor štetan 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cibona se tim ugovorom obvezala da će zajam s pripadajućom kamatom od 8 posto biti vraćen do 1. rujna 2014. te je, na traženje Klemma ugovoreno da će Cibona, ako igrač jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupnog iznosa odštete koji pripada KKC, umanjenog za iznos pozajmice uvećane za pripadajuće kamate te umanjenog za 10 posto koliko dobiva agent igrača isplatiti Klemmovom trgovačkom društvu, a što iznosi oko 227 tisuća eura.

Velika imovinska korist ipak nije ostvarena jer je Cibona odbila isplatiti navedeni iznos i pokrenula sudski postupak protiv Klemmove tvrtke radi smanjenja obveza na pravičan iznos.

Uskok sumnja i da je Lovrić od voditelja Holdingove podružnice Sportski objekti Dragutina Kosića, koji je od ranije pod istragom u aferi Agram, tražio da zaposli petero osoba iz Cibone, koji za ta radna mjesta nisu imali uvjete, a i plaćao ih je Holding.

Index je prethodnih godina opširno pisao o Ciboninim dugovanjima i poslovima kluba s Josipom Klemmom. On je više puta javno istaknuo da je Ciboni oprostio 200 tisuća eura, dok se postupku predstečajne nagodbe otkrilo da Klemm od kluba potražuje 200 tisuća kuna, i to upravo zbog posla koji je dio USKOK-ove optužnice. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara