Ljubičić poražen, u finalu Miami Mastersa Canas - Đoković

Ljubičić poražen, u finalu Miami Mastersa Canas - Đoković

POLUFINALE Miami Mastersa bilo je nastavak niza nepobjedivosti dvojice igrača - Guillerma Canasa i Novaka Đokovića. Zahvaljujući Canasovoj neslomljivosti Ivan Ljubičić nije se uspio plasirati u finale, a Đoković je Andyu Murrayu održao pravu tenisku lekciju.

Canas neslomljiv, Ljubičić poražen u polufinalu Miami Mastersa (7-5, 6-2)

Guillerma Canasa su već prozvali živi zid. Za Ivana Ljubičića, najbolje rangiranog igrača u završnici i prošlogodišnjeg finalista Miami Mastersa to nije bila nikakva novost. Znao je što će morati učiniti da sruši taj zid. Bio je na dobrom putu, učinio je gotovo sve arsenalom kojim raspolaže. Odigrao je najboljih 10 gameova na turniru. Servis je bio nedodirljiv.

Do šestog Ljubinog servisa Canas nije osvojio niti jedan poen na prvi servis, a na drugi samo jedan! Između toga, Canasov je početni udarac bio pod stalnim pritiskom. Omjer ukupno osvojenih poena 30-20 za Ljubičića. Ključ prvog seta držao je Ljubo u šestom gameu. Odlično reternirajući pritiskao je Canasa i došao do 0-40, tri vezane breake lopte. Nije bilo dovoljno.

Argentinac je i tada i kasnije nalazio izlaz iz svake krizne situacije. Sve važne poene, od kako je krenuo iz kvalifikacija, igrao je fantastično, posebno protiv najjačih - Federera, Robreda i Ljubičića. Iskoristio je svaku od tri breake lopte, a Ljubo niti jednu od sedam. Dakle, do tog šestog Ljubinog servis gamea Canas je osvojio samo jedan poen, bolje reći Ljubičić mu ga je poklonio, jer je to bila neforsirana pogreška.

Ivan je imao 30-15, napad, Canas je dignuo loptu, pomogao mu je i vjetar, omeo Ljubičića u pokušaju smasha - epilog 30-30. Zatim Ljubina pogreška bekhendom i breake lopta od niotkuda. No, Ljubu nije uhvatila panika. Solidan servis, pa trk na mrežu, lob na osnovnu crtu. A tada je Canas napravio ne "play of day" nego "play of month". Stigao je do osnovne linije i iz okreta opalio forhendom.

Ljubo je bio nemoćan, lopta po paraleli bila je neuhvatljiva. Nevjerojatno, frustrirajuće, obeshrabrujuće.. No, Ljubičić nije klonuo. Već u sljedećem gameu na servis Canasa imao je 15-30 i opet je jedan bekhend ostao na vrhu mreže. No onda je Argentinac sa dva odlična servisa “oteo” prvi set sa 7-5.

Nakon svega što se dogodilo logično je bilo pitanje ima li Ljubičić još rezerve, mentalne i fizičke snage. Prije nastavka meča u pauzi je zatražio pomoć fizioterapeuta jer ga je počelo zatezati koljeno koje ga je mučilo još u Indian Wellsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak drugog seta ničim nije nagoviještavo brzi slom. Ljubo je sigurno dobio servis. Kao i obično, više se igralo na Canasov, a Ljubičić je u drugom gameu opet imao breake lopte. I ponovo se Canas izvukao. Duže izmjene udaraca već su počele ostavljati trag na Ljubičićevom kretanju. Breake koji je Canas uhvatio u petom gameu nagovijestio je brzi kraj. Još jedan u sedmom gameu, označio je formalnost posljednjeg servis gamea Canasa.

Tako je Argentinac postao drugi tenisač (Gasquet Hamburg, 2005.) u povijesti Mastersa, koji je iz kvalifikacija došao u finale. Tamo ga čeka Novak Đoković.

Đoković razbio Murraya (6-1, 6-0)

Bila je to neviđena teniska lekcija. U nešto više od sat vremena, Novak Đoković je svom prijatelju i vršnjaku Andy Murrayu, dao samo jedan game i 30 od 85 odigranih poena. Nešto slično se dugo, možda nikada, nije dogodilo u polufinalu jednog Mastersa. Bila je to treća uzastopna pobjeda Đokovića protiv Škota, druga u polufinalu Mastersa (Indian Wells) te drugo uzastopno finale Mastersa. 

Bila je to savršena demonstracija raznovrsne taktike, promjene ritma, široke lepeze udaraca, gdje Murray nikada nije znao što ga čeka. Jednostavno je bio izgubljen u teniskom varieteu Đokovića. Istina, nije to bio Murray iz prethodnih mečeva, ali i u tenisu važi pravilo: Igraš onako kako ti protivnik dozvoli. 

M.J./I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara