Starta Skandinavska liga, a "Balkanska"?

Starta Skandinavska liga, a "Balkanska"?

ČELNICI Švedskog, Norveškog i Danskog nogometnog saveza dogovorili su osnivanje Skandinavske lige koja bi startala iduće godine.

Natjecanje pod nazivom "Kraljevska liga" startat će koncem iduće godine, a u njemu će nastupiti po četiri kluba iz svake zemlje. Finale će se igrati 2005. godine, a pobjednik će dobiti 439.805 dolara.

"Na taj način želimo osigurati skandinavskim klubovima više međunarodnih ispita, kako bi postizali bolje rezultate u Ligi prvaka i Kupu UEFA," kazao je Rode Jensen, menadžer danske lige.

A mi?

Klubovi iz Skandinavije očito su prepoznali kako im natjecanje u slabašnim ligama ne donosi dostatnu sportsku, kao niti financijsku korist.

Naši klubovi sigurno nisu u boljem stanju. O Ligi prvaka razmišljamo samo do ljeta, nakon toga okrećemo se Kupu UEFA i razmišljanjima kako da u prvom ili najdalje drugom krugu prođemo Mađare (Varteksu to nije uspjelo), Ukrajince (Dinamo to nije uspjelo) ili ne daj bože neke jače klubove (Hajduku to nije uspjelo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa čudno. Cijena "europskog Dinama" je godišnje 10 milijuna eura. Cifra koja se preko prodanih ulaznica vrati u klub je milijun eura. "Prezimiti u Europi", vječiti je san naših klubova. Godinama nedosanjan.

Surađivati se može na dobrobit svih, a od koga ćemo učiti ako ne od naprednih Skandinavaca. A možda uzor i ne treba tražiti daleko, već u susjedstvu, u košarkaškim dvoranama u kojima se igra Goodyear liga.

Podsjećamo na naše prijedloge o regionalnim ligama u kojima bi sudjelovali naši nogometni klubovi: http://www.index.hr/teme/sport/lige/

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara