Foto: Hina

NJEMAČKA je u subotnjoj drami četvrtfinala Eura protiv Italije promašila više jedanaesteraca u 10 minuta nego u protekle 34 godina.

Naime, Nijemci od 1982. godine, pa sve do sinoćnjeg susreta protiv Italije nisu promašili niti jedan kazneni udarac na velikim natjecanjima u trenucima kada se pitanje pobjednika rješavalo udarcima s bijele točke.

Stielike posljednji koji je promašio u raspucavanju

Četiri puta su izvodili jedanaesterce, četiri puta pobijedili realiziravši 18 od 18 jedanaesteraca. Sve do Bordeauxa i utakmice protiv Italije kada su najiskusniji igrači podbacili. Gianluigi Buffon obranio je udarac Thomasu Mulleru, Mesuz Ozil je uzdrmao vratnicu, a Bastain Schweinsteiger prebacio gol. Srećom, po Nijemce njihovi suparnici bili su još gori, neprecizni su bili Simone Zaza, Graziano Pelle, Leonardo Bonucci i Matteo Darmiano.

Posljednji njemački igrač koji je promašio kazneni udarac u raspucavanju bio je Uli Stielike u polufinalu svjetskog prvenstva 1982. godine protiv Francuske. No, usprkos njegovom promašaju 'elf' je pobijedio 5-4 izborivši plasman u finale.

Nakon toga čak 34 godine Nijemci nisu promašili kazneni udarac. Na SP-u u Meksiku 1986. godine u četvrtfinalu su pobijedili domaćine izvođenjem kaznenih udaraca 4-1 uz učinak 4/4. Četiri godine kasnije na SP-u u Italiji 'elf' je u polufinalu bio bolji od Engleske 4-3 nakon udaraca s bijele točke. I tada su zabili četiri od četiri. Protiv Engleza slavili su boljim izvođenjem jedanaesteraca i na EP-u 1996. godine. U polufinalu je bilo 6-5, a njemački igrači zabili su šest od šest kaznenih udaraca. Posljednji put to im je uspjelo na SP-u 2006. godine. U četvrtfinalu su bili bolji od Argentine 4-2 realiziravši četiri od četiri udarca.

"Obično imamo dobre izvođače jedanaesteraca. No ovoga puta oni iskusniji su promašili, a oni mlađi su zabili. No i to je nogomet," kazao je njemački izbornik Joachim Low pohvalivši dvojicu igrača. "Sjajno je što su mladi i neiskusni igrači kao što su Kimmich i Hector na svom prvom, velikom natjecanju ostali toliko smireni i zabili."

"Srce mi je lupalo kao ludo, ne mogu vam opisati kako sam se osjećao kada sam išao prema lopti. Samo sam želio zabiti i uspio sam," dodao je Hector, branič Kolna.

Neuer: Nikad nisam doživio nešto takvo

Zanimljivo, Nijemci su peti put uzastopce na velikim natjecanjima prošli dalje nakon izvođenja kaznenih udaraca, dok je Italija ispala peti put u osam pokušaja.

Jedan od njemačkih junaka ponovo je bio Manuel Neuer koji je zaustavio udarce Leonarda Bonuccija i Mattea Darmiana, dok su Simone Zaza i Graziano Pelle promašili vrata.

"Nisam znao za ove podatke. Mnogi pretpostavljaju da je Njemačka uvijek u prednosti kod izvođenja jedanaesteraca, no vidjeli ste kakav je to bio pritisak. Nikada nisam doživio nešto takvo. Zaista je bilo puno promašaja, ukupno čak sedam promašenih jedanaesteraca," kazao je Neuer.