2003. - GODINA SIMENONA

Iduće se godine obilježava 100. obljetnica rođenja Georgesa Simenona, tvorca inpektora Maigreta, a tu će činjenicu posebice obilježiti njegov rodni grad Liege, kao i jedan od njegovih francuskih izdavača Gallimard, koji je nedavno najavio da će ga svrstati u svoju uglednu zbirku ´Plejada´.

´Samo u Belgiji priprema se više od stotinu svečanosti i priredbi´, izjavio je ovoga tjedna u Liegeu sin Georgesa Simenona, John Simenon. Za te će događaje općinske vlasti u Liegeu i valonskoj regiji izdvojiti 1,75 milijuna eura.

Među najavljenim priredbama naći će se velika izložba o Simenonu, izvođenje opere ´Simenon i Josephine´ o Simenonovim ljubavima i Josephini Baker, kazališni komadi, koncerti, razne publikacije te izložbe fotografija ili lula koje su bile toliko drage inspektoru Maigretu.

Liege će 6. svibnja biti domaćin uvođenju dva sveska Simenona u zbirku ´Plejada´, što će autora svrstati među moderne klasike na nezadovoljstvo onih koji su ga, krajem prošloga stoljeća, svrstali među drugorazredne pisce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izabran je 21 roman, čiji se naslovi još čuvaju u tajnosti, a pokrivaju razdoblje Simenonova stvaranja od 1931. do 1967., kada su mu glavni izdavači bili Fayard, Gallimard i Presses de la Cite.

Među njima je i pet o komesaru Maigretu kojega je Simenon predstavio početkom 1930-ih kao ´potpuno novu vrstu detektiva, običnog i ranjivog čovjeka koji nimalo ne sliči takozvanim junacima´. Ostalih 16 romana spadaju u kategoriju koju Simenon naziva ´ozbiljnim romanima´.

Simenon, kojega se smatra ´Balzacom suvremenog doba´, rođen je u petak, 13. veljače 1903. Njegova je majka, međutim, bila praznovjerna pa je promijenila vrijeme rođenja u 12. veljače u 23 sata i 30 minuta.

U trenutku smrti u Lausannei 4. rujna 1989. Simenon je iza sebe imao opsežan opus nastao od 1920. do 1972. - oko 80 knjiga o Maigretu, 115 nepolicijskih romana i oko 200 tzv. ´popularnih romana´ napisanih pod pseudonimom. Godine 1972. odrekao se romana i pisanja na stroju da bi se okrenuo diktiranju na magnetofon, što će zauzeti 21 svezak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara