Adopta: One koji žele definirati brak kao zajednicu muškarca i žene uopće nije briga za djecu!

Adopta: One koji žele definirati brak kao zajednicu muškarca i žene uopće nije briga za djecu!

Foto: Duje Klarić / Cropix

ADOPTA - Udruga za potporu u posvajanju, reagirala je na zahtjev građanske inicijative "U ime obitelji" da se na referendumu glasa o ustavnom definiranju braka kao životne zajednice muškarca i žene. Priopćenje udruge Adopta prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

šaljemo vam naše komentare kao reakciju na zahtjev građanske inicijative "U ime obitelji" za referendum o unošenje odredbe u Ustav RH da je brak životna zajednica žene i muškarca.

Kao što navode na svojim internetskim stranicama, jedan od glavnih ciljeva kampanje je, citiramo, "zaštiti djecu od usvajanja od strane istospolnih parova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Adopta, udruga koja okuplja posvojitelje i potencijalne posvojitelje s ciljem unaprjeđivanja pravnog okvira i prakse vezane uz postupak posvajanja i procesa nakon posvajanja; zauzimanje za prava potencijalnih posvojitelja i posvojitelja te zalaganje za prava posvojene djece, izražava žaljenje što se posvajanje, kao i status djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koristi kao argument za ograničavanje prava manjinskih skupina u društvu, ovdje konkretno istospolnih parova.

Važeći Obiteljski zakon, koji regulira pitanje posvajanja u Hrvatskoj, u članku 133. navodi da posvojiti mogu osobe u braku ili samci. Koliko nam je poznato, to se neće mijenjati niti u najnovijim promjenama Zakona. Nažalost, svjedoci smo da, iako Zakon ne diskriminira, primjerice, jednorodne potencijalne posvojitelje, situacija u praksi je definitivno drugačija. Dakle, čak i kada Zakon dopušta posvajanje, ono je nekim osobama vrlo teško, skoro pa i nemoguće ostvarivo. Ovakvo definiranje braka u Ustavu RH moglo bi još više otežati posvajanje partnerima koji žive u izvanbračnim zajednicama, a posebice samcima. Zbog toga smo vrlo zabrinuti.

Svjesni smo da postoji potreba za unaprjeđivanjem zakonske regulative, ali još više sudske prakse i brzine rada centara za socijalnu skrb te bolje suradnje i edukacije svih institucija uključenih u proces posvajanja. Kao udruga, već tri godine intenzivno surađujemo sa svim tim institucijama na zajedničkom cilju. Podsjećamo da u fokusu posvajanja uvijek mora biti dijete i njegova dobrobit. Svako dijete zaslužuje obitelj, a svaka obitelj zasigurno je bolja od odrastanja u domu za napuštenu djecu.

Žalosti nas da se navedena građanska inicijativa trenutno bavi pitanjem o tome tko bi trebao ili ne bi trebao posvajati iako do sada nisu učinili ništa da se sustav posvajanja unaprijedi. Da je toliko energije, vremena i novaca utrošeno na promicanje posvajanja u Hrvatskoj, brigu za napuštenu, zanemarivanu ili napuštenu djecu, možda danas ne bismo niti imali djecu koja godinama čekaju na obitelj.

Zato moramo zaključiti da navedena inicijativa djecu bez odgovarajuće roditeljski skrbi i instituciju posvajanja koristi isključivo kao argument u borbi protiv istospolnih zajednica, ne brinući zapravo samoj djeci. To smatramo neprimjerenim i oštro osuđujemo.

Pozivamo sve posvojitelje, potencijalne posvojitelje, pojedince i udruge koje žele pomoći da nam se jave i pomognu kako bi svako dijete u našoj zemlji pronašlo obitelj".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara