Angela Merkel u utorak u Dubrovniku

Angela Merkel u utorak u Dubrovniku

Foto: Hina

GODIŠNJI sastanak procesa Brdo-Brijuni koji okuplja čelnike zemalja jugoistočne Europe održava se u utorak u Dubrovniku, a uz domaćina Ivu Josipovića sudjelovat će i predsjednici svih zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije te Albanije i kao počasna gošća njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ovogodišnji sastanak u Dubrovniku nastavak je strateškog dijaloga lidera jugoistočne Europe, koji je u ovom formatu počeo u Zagrebu, 1. srpnja 2013. godine, a nastavljen je sastankom Brdo procesa s predsjednikom Francuske Françoisom Hollandeom 25. srpnja 2013. na Brdu kod Kranja. Kako je Francuska izrazila želju da ostane podrobno "informirana o ovom prostoru", u ime francuskog predsjednika u Dubrovnik stiže državni tajnik za EU poslove Harlem Desir.

Na neformalnom sastanku u tzv. Gymnich formatu, kao glavne teme sastanka najavljene su politička situacija i odnosi u regiji, nastavak politike proširenja Europske unije, ključni infrastrukturni projekti u ovom dijelu Europe i energetska politika pa ne čudi da će u Kneževu dvoru kao jedan od sugovornika svoja razmišljanja podijeliti i povjerenik Europske komisije za energetiku Geunther Oettinger. Politički dio plenarnog sastanka na kojem će se govoriti o "konsolidaciji europskog prostora" važan je za dio zemalja u regiji koje su izvan EU-a, a bitan je za uspješnost drugog dijela sastanka. Regija naime snažno zagovara da se u pitanjima infrastrukture i pri iscrtavanju koridora zemlje regije promatraju kao jedinstven i cjelovit europski prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poseban naglasak na Jadransko-jonsku autocestu i željeznički koridor München-Istanbul

Poseban će se naglasak staviti na Jadransko-jonsku autocestu i željeznički koridor München-Istanbul. Dovršetak Jadransko-jonske autoceste je izuzetno važna za Hrvatsku, istaknuli su u Uredu predsjednika, jer najviše prolazi upravo kroz našu zemlju, a nedostaje 300 kilometara kroz Crnu Goru i Albaniju. "Ta je autocesta važna jer osigurava kvalitetan prilaz Dubrovniku kroz zaleđe, a izgradnja tih 300 kilometara znatno bi povećala promet na domaćim prometnicama", smatra Ured predsjednika.

Ta cesta je i u interesu Makedonije i Kosova te se očekuje konsenzus oko tog projekta. Na skupu će sudjelovati predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednici Makedonije Gjorge Ivanov, Slovenije Borut Pahor i Srbije Tomislav Nikolić. Počasna gošća skupa, njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u Dubrovnik s najužim suradnicima i, kako se doznaje, posebno će htjeti razgovarati o regionalnoj suradnji i poslu što ga u tom kontekstu još treba napraviti. Očekuje se da će sastanak uroditi pozivom novoj Europskoj komisiji, koja s radom počinje na jesen, da se 2015. održi summit EU-zapadni Balkan.

Nakon 9. Croatia Foruma, sastanak Brdo-Brijuni procesa još je jedna prilika za iznimnu promociju Dubrovnika, drevnoga grada i "bisera Jadrana", s njegovim bedemima, gotičkim, renesansnim i baroknim pročeljima koji je upisan na UNESCO-vo popis svjetske baštine. Njegovoj ljepoti tako nisu odoljeli ni kreatori mega-popularne serije "Igre prijestolja", a ovih mu se dana divio i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji je osudio "bombardiranje i uništavanje" Dubrovnika u Domovinskom ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara