Biskupi podržali Košićev stav o ratnom zločincu Kordiću: Crkva je tu da pročisti prošlost!

Biskupi podržali Košićev stav o ratnom zločincu Kordiću: Crkva je tu da pročisti prošlost!

Foto: Facebook (Dario Kordić)

"BISKUPI su izrazili potporu sisačkomu biskupu, mons. Vladi Košiću, prozivanomu i izloženomu neprimjerenim grubostima i nepravednim prozivanjima, koja su plod zatvorenosti prema traženju istine i pokušaja da se Crkvi oduzme glas u zalaganju za pročišćavanje spomena prošlosti koja i dalje opterećuje hrvatsku sadašnjost", stoji u priopćenju sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine koju je predvodio nadbiskup Josip Bozanić.

Za biskupa je Kordić moralna veličina

Podsjetimo, sisački biskup i predsjednik Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Vlado Košić rekao je da je sudjelovao u zagrebačkom dočeku haaškog osuđenika Darija Kordića smatrajući da je nepravedno osuđen. Biskup Košić za osuđenog ratnog zločinca Kordića naglasio je kako je on moralna veličina.

"On je moralna veličina jer je na sebe preuzeo teret krivnje koja nije utemeljena na činjenicama", stav je biskupa Košića koji se našao na meti opravdanih kritika javnosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Crkvu u Hrvata kritike usmjerene prema biskupu Košiću zapravo su napadi na samu Crkvu.

Napadi na Crkvu

"U javnosti su primijećeni učestaliji napadi na Katoličku Crkvu, u kojima se iznose razne neistine", zaključak je današnje sjednice na kojoj su bili mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, biskup Križevačke eparhije, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački – domaćin te sjednice, pomoćni zagrebački biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško, mons. Mijo Gorski.

Podsjetimo, Kordića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići, među kojima i 11 djece. Nedavno je pušten na slobodu nakon što je u austrijskom zatvoru odslužio dvije trećine kazne.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara