Bivši američki ministar obrane: Obama nije vjerovao u vlastitu politiku

Bivši američki ministar obrane: Obama nije vjerovao u vlastitu politiku

Foto: Guliver image/Getty images

BIVŠI američki ministar obrane Robert Gates je u svojim memoarima oštro kritizirao administraciju predsjednika Baracka Obame u vođenju rata u Afganistanu i izrazio žaljenje što predsjednik sam nije vjerovao u svoju politiku.

U memoarima "Duty: Memoirs of Secretary at War" koji će biti objavljeni 14. siječnja, čije su dijelove u utorak objavili The New York Times i The Washington Post, bivši šef Pentagona (2006-2011) tijekom predsjednika Georgea W. Busha i Baracka Obame nije bio blag.

On opisuje jedan sastanak u ožujku 2011. tijekom kojeg je demokratski predsjednik izgledao kao da više ne vjeruje u strategiju koju je sam odredio 18 mjeseci ranije kada je poslao 30.000 dodatnih ljudi i izrazio je sumnje u sposobnosti generala Davida Petraeusa, zapovjednika snaga u Afganistanu i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija.

"Bio sam tamo i rekao sam si: Predsjednik ne vjeruje svom vojnom zapovjedniku, ne podnosi Karzaija, ne vjeruje u vlastitu strategiju i ovaj rat ne doživljava kao svoj", napisao je Gates, republikanac koji je pristao ostati na čelu Pentagona tijekom administracije Baracka Obame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bio je "sumnjičav, ako ne i potpuno uvjeren da će njegova strategija propasti", dodao je.

"Prerano su tijekom te administracije sumnja i nepovjerenje dužnosnika Bijele kuće, uključujući i predsjednika i potpredsjednika, prema generalima postali veliki problem", ocijenio je Gates.

Robert Gates je posebno opor u pogledu potpredsjednika Joea Bidena, koji je uz savjetnika za nacionalnu sigurnost Toma Donilona bio pobornik slanja puno manje brojnog pojačanja u Afganistan.

"On je pogriješio u gotovo svim važnijim pitanjima vanjske politike i nacionalne sigurnosti u posljednja četiri desetljeća", napisao je o Bidenu kojeg ipak smatra "poštenim čovjekom".

Robert Gates priznaje svoje pogreške, kao kada se nije odlučio za slanje specijalnog voda u Abbottabad u Pakistanu, što je konačno naredio Obama. Tamo su Amerikanci u svibnju 2011. ubili vođu al Qaede Osamu bin Ladena.

"To je bila jedna od najhrabrijih odluka kojoj sam svjedočio u Bijeloj kući", napisao je Gates, koji je imao različite funkcije tijekom predsjedanja osam predsjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara