Čak 616 tisuća građana je dužno: Rok od pet godina za otplatu poreznog duga!

Čak 616 tisuća građana je dužno: Rok od pet godina za otplatu poreznog duga!

Foto: Ilustracija

KAKO bi pomogla građanima u dužničkoj krizi država nudi mogućnost lakšeg namirenja poreznih obveza, i to uglavnom građanima koji nisu uspjeli u poduzetničkim aktivnostima, naglasio je ministar financija Slavko Linić.

Vlada predlaže namirenje glavnice i potpuno otpisivanje 5,7 milijardi kamata, a ovisno o visini duga, svoje će obveze moći otplatiti na rok od pet godina, kaže Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ocjenjujemo da osim što bi mogli osigurati određenu naplatu u državni proračun, tu nam je prije svega cilj da pomognemo građanima da svoje obveze namire, a možda ih vratimo i u tokove gospodarskih aktivnosti. Ono što je isto važno, kamata je najmanja koju smo mogli ponuditi 4,5 posto, tako da ni kamata na te nove ugovore koje će zaključiti, ne bi trebala biti velika i ono što se kaže, destimulativna", istaknuo je Linić.

Broj fizičkih osoba na koji se prijedlog Zakona odnosi je 1. siječnja 2013. godine iznosio više od 616 tisuća dužnika, od čega je njih 17 posto s nepodmirenim obvezama u iznosu duga od 9,2 milijarde kuna ili 72 posto ukupnog duga.

Linić je naglasio i kako u ukupnoj nelikvidnosti države udio od čak 18 milijardi kuna imaju građani prema vjerovnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara