Dalija Orešković predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa: Neće biti nedodirljivih!

Dalija Orešković predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa: Neće biti nedodirljivih!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

ZA PREDSJEDNICU Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa izabrana je pravnica Dalija Orešković. Za članove su izabrani Davorin Ivanjek, Boris Spudić, Tatjana Vučetić i Branka Lukačević Gregić. Zanimljivo, niti jedan glas nije dobila novinarka Ana Raić Knežević.

"Svim članovima i predsjednici povjerenstva čestitam na izboru. To je zaista važna dužnost i očekujem da nezavisno, neovisno i u skladu sa zakonom odlučuju o sukobu interesa", čestitao je šef Sabora Josip Leko.

Dvije godine trebalo je Saboru da izabere Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Oporba nije glasovala. No, rasprava je bila burna.

Nova predsjednica Povjerenstva: Način izbora neće nas obeshrabriti

"Izbor članova bez glasova oporbe ništa ne mijenja način na koji ćemo raditi u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa", komentirala je za Media servis novoizabrana predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

"Da smo ja i ostali članovi potpuno nestranačke osobe, da nismo obojeni čak ni simpatijama prema bilo kojoj stranci ili dužnosniku čiju ćemo imovinu pratiti i pregledavati", naglasila je Orešković. "Izabrao nas je Sabor u zakonskoj proceduri, a oporba je imala pravo negodovati jer se osjetila povrijeđenom", dodala je nova predsjednica Povjerenstva. "Postupak oporbe nije takav da će nas obeshrabriti i baciti sjenu na to imamo li mi legitimitet ili ne", ocijenila je.

Ne bojim se posla, rekla je Orešković koju čeka puno posla jer Povjerenstvo nije radio čak dvije godine. Na kraju je poručila da neće biti nedodirljivih.

Oporba nezadovoljna izborom članova Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Teške riječi padala se u saborskoj raspravi o izboru članova Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Oporba je nezadovoljna jer nije jučer sudjelovala u sastavljanju popisa, pa je većina izabrala 10 imena.

Tvrde da im je jučer na Odboru za imenovanja nametnuto glasovanje o kandidatima koje je većina predložila te su stoga napustili sjednicu. Ne prihvaćaju, kako kažu, princip "uzmi ili ostavi".

"Niti je to povjerenstvo steklo bilo kakav ugled, značaj i rešpekt u Hrvatskoj javnosti ili kod hrvatskih političara. U Hrvatskoj smo institut sukoba interesa i smisao povjerenstva obezvrijedili", ocijenio je laburist Dragutin Lesar podsjećajući da je aktualna većina dok je bila u oporbi tražila izbor dvotrećinskom većinom.

Predsjednika odbora Šimu Lučina izazvao je Lesarov istup. "Kolega Lesar je pet puta povio jednu laž, da sam ja došao na odbor i rekao `uzmi ili ostavi`. Molio bih vas da se ne služite obmanama prilikom iznošenja što je bilo na sjednici odbora", rekao je Lučin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Birajte Vi riječi kad mi se obraćate. Nisam rekao da ste vi izjavili, napisali ili rekli `uzmi ili ostavi`. Citirao sam vas na pitanje čiji je to prijedlog, rekli se `naš`", odgovorio je Lesar.

"Zašto sad sami skačete sebi u želudac. Zašto sada riskirate da vam se cijela javnost smije"

I HDZ-ov Davorin Mlakar podsjetio je da je nekadašnja oporba tražila izbor dvotrećinskom većinom. Reagirao je SDP-ov Nenad Stazić.

"Vrijedilo bi zadržati barem minimum tog dostojanstva kojeg ste tada iskazivali pa pružiti tu priliku danas, kada vi vladate, onima koji su sada u oporbi. SDP je tada, kada se donosio ovaj zakon, ulagao amandman i tražio dvotrećinsku većinu", rekao je Mlakar.

"Pa što to niste prihvatili? Danas ne bi bili u tom problemu. Zašto sad sami skačete sebi u želudac. Zašto sada riskirate da vam se cijela javnost smije", istaknuo je Stazić.

Da je izbor farsa, smatra HDSSB-ov Dinko Burić. "Ova predzadnja faza odlučivanja o ovome izgubila je svoje demokratske principe iona je jučer jednostavno prerasla u običnu farsu", rekao je Burić.

"Ne mislim da je ovo najbolji način. Ovo je trebalo učiniti u potpunom dogovoru, ali stanje naših odnosa i nepovjerenje je takvo da takav dogovor, na žalost, ne bi bilo moguće postići", ocijenio je pak HNS-ov Jozo Radoš.

"Ne možete svoj banditizam pravdati onim što se događalo prije"

Reakciju SDP-ovog Igora Dragovana izazvao je HDZ-ov Gordan Jandroković. "Niti ste pošteni, niti ste demokratični", poručio je Jandroković SDP-ovcima. "Poštovani kolega Jandroković, ponovit ću još jednom što jedna velika stranka kao što je HDZ danas mora biti na sudu. To je meni žao kao čovjeku i kao građaninu Republike Hrvatske zato što je u tom trenutku ta velika sposobnost i poštenje o kojem vi govorite bilo nešto sasvim drugačije u toj stranci na čijem čelu je bio Ivo Sanader čiji ste vi bili najbliži suradnik", odgovorio je Dragovan.

HDZ-ov Gordan Jandroković zaslužio je i opomenu, ocijenio je šef Sabora Josip Leko. "Ne možete svoj banditizam pravdati onim što se događalo prije", izjavio je Jandroković. "Kolega Jandroković, prevršili ste mjeru. S kvalifikacijom banditizam u Hrvatskom saboru uveli ste novi termin koji je neprimjeren za bilo koju raspravu u Saboru pa vam dajem opomenu", reagirao je Leko.

Zastupnici su potom pristupili glasovanju koje je oporba bojkotirala. Sabor je izabrao četiri člana i predsjednicu Povjerenstva. Plaća člana iznosi 13 tisuća kuna, a predsjednika Povjerenstva 17 tisuća.

Podsjetimo, javni poziv za imenovanje novog sastava Povjerenstva raspisan je u kolovozu prošle godine. Zamjerke što Povjerenstvo koje se sastoji od predsjednika i četiri člana još nije imenovano stizale su i iz Europske unije te nevladinih organizacija. Prijavilo se 197 kandidata od kojih je 123 zadovoljilo uvjete. Odbor za imenovanja tijekom jeseni obavio je razgovore s kandidatima. Sabor ih bira na pet godina, i to natpolovičnom većinom. Dosadašnje Povjerenstvo kojem je istekao mandat moglo je samo zaprimati imovinske kartice dužnosnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara