Deutsche Welle: Kosovo je najskuplja srpska riječ!

Deutsche Welle: Kosovo je najskuplja srpska riječ!

Foto: Arhiva 

"KOSOVO je najskuplja riječ, napisao je jedan nacionalno inspiriran srbijanski pjesnik 1989. godine. Time je točno opisao ono što većina Srba i dan danas misli: Kosovo nije samo jedan komad zemlje, već zbirni pojam za sva srpska povijesna nadanja i frustracije, neka vrsta srpskog Jeruzalema", stoji u današnjoj analizi Deutsche Wellea o jučer potpisanom sporazumu Srbije i Kosova. 
 
 Dogovor označen kao povijesni, može biti samo prvi korak, smatra u svom komentaru urednik srpske redakcije DW Dragoslav Dedović dodajući kako je "srpsko Kosovo"  neodvojivi dio odgoja, nastave povijesti i populističkog političkog diskursa. 
 
"Realno, Kosovo - u kojem u međuvremenu oko 90 posto stanovništva govori albanski - i u kojem je stoljećima njegovan srpski nacionalni mit - posljednjih desetljeća se uvelike razlikuju. U Beogradu je, prije ili kasnije, morala pasti odluka: Ili odustati od gotovo mističnog preobražaja pojma Kosovo ili od političke realnosti. Tadašnja radikalno-nacionalistička elita Beograda odlučila se - vođena europskopolitičkim ograničenjima - za djelovanje blisko stvarnosti", stoji u komentaru Dedovića u kojem stoji kako politički nacionalno orijentirani Srbi, koji su kao mantru ponavljali da je Kosovo srpsko - što čak od 2008. godine stoji i u srbijanskom Ustavu - nisu imali odgovor na jednostavno pitanje: Mogu li zamisliti borce albanske gerile, Tačija ili Haradinaja, kao ministra obrane Srbije?
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Naime, ako kažu da, morali bi provjeriti njihovu obranu jednom omraženom protivniku tijekom rata. To zna i Ivica Dačić, bivši glasnogovornik stranke  srpskog autokrata Slobodana Miloševića, no kao aktualni premijer Srbije, Dačić je postigao "povijesni dogovor" sa svojim bivšim ratnim neprijateljem, Hašimom Tačijem, sadašnjim premijerom Kosova. To je, možda, jedna dobra vijest, smatra urednik DW-a. 
 
"Vijesti o postignutom sporazumu sigurno pripadaju standardnim medijskim pretjerivanjima. Taj 'povijesni dan', trezveno promatrano je samo prvi korak na putu prema mogućem rješavanju sukoba. Svakodnevno obostrano nepovjerenje je prilično veliko. Srbija, okovana korupcijom i nacionalno isfrustrirana, što se tiče pregovora o članstvu sa EU, nadalje je nesiguran kandidat. S kriminalnom sivom privredom i obiteljskim klanovima kao pravim centrima moći iza demokratski podignute fasade, Kosovo ostaje sirotinjski dom Europe", piše Deutsche Welle. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara