Dodik želi da američki diplomat napusti zemlju: "On je patološki lažljivac"

Dodik želi da američki diplomat napusti zemlju: "On je patološki lažljivac"

Foto: Poskok.info

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je u četvrtak od državnih institucija da otpravnika poslova Veleposlanstva SAD-a u BiH Nicholasa Hilla proglase nepoželjnom osobom, nakon što je američki diplomat političare u BiH okarakterizirao kao Miloševićeve nasljednike te je za tamošnju vlast ustvrdio da se bogati na korupciji i pljački građana, uz aluziju da Dodik ima nekretnine na Cipru i u Beogradu.

Dodik je u pismu članovima Predsjedništva BiH i ministru vanjskih poslova BiH zatražio da zaštite instituciju predsjednika Republike Srpske od napada američkog diplomata.

"Tražim od vas da, sukladno zakonom i međunarodnim ugovorima utvrđenim procedurama, pokrenete postupak proglašenja Nicholasa Hilla personom non grata, čime bismo osigurali njegov što brži odlazak", naveo je Dodik u otvorenom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovisno o tome kako će reagirati institucije kojima je uputio zahtjev, Dodik je ocijenio da će Bosna i Hercegovina pokazati je li protektorat stranih sila. Ocijenio je da je istup otpravnika poslova američkog veleposlanstva izašao iz okvira diplomatskog govora, ali i osnovne pristojnosti, optuživši Hilla da svojim porukama favorizira oporbu u RS-u s 'očitim ciljem nanošenja štete političkim subjektima na vlasti'.

Hill:  U RS ključa nezadovoljstvo zbog endemske korupcije

Već tijekom tjedna Dodik se oštro okomio na Hilla, kazavši da takvim diplomatima nije mjesto u BiH te ga je nazvao patološkim lažljivcem i smutljivcem.

Otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill u subotu je nakon svečanosti dodjele diploma studentima Američkog sveučilišta u Tuzli oštro kritizirao političare na vlasti, otvoreno ih optužujući da se služe istom vrstom manipulacije radi održanja na vlasti kakvu je svojedobno prakticirao Slobodan Milošević, šireći s tim ciljem etničke sukobe diljem bivše Jugoslavije.

Hill je naveo kako u RS "ključa nezadovoljstvo zbog endemske korupcije" i besprizornog bogaćenja vladajuće elite i članova njihovih obitelji te je spomenuo "nekretnine u Beogradu i na Cipru", čime je očito aludirao upravo na Dodika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara