Ekskluzivno: Kako živi narod

Ekskluzivno: Kako živi narod

Foto: Tomislav Brdjanović/Index; glazba u videu: General Woo

U ČETVRTAK 20. rujna navršava se dvije godine od štrajka glađu radnica Kamenskog, zagrebačke tekstilne industrije koja je propala jer se grupa tajkuna želi domoći vrijedne nekretnine u centru grada.

Borbu radnica Kamenskog pratili su rijetki mediji. Naš portal je s radnicama Kamenskog ostao do kraja, a od hrvatskih vlasti i dalje tražimo da sankcionira privatizacijski kriminal u toj i drugim hrvatskim tvornicama.

Propadanje hrvatskih tvornica, otpuštanje tisuća radnica i radnika, život na rubu i život bez budućnosti naša su stvarnost. O tome govori i kratkometražni dokumentarni film našeg novinara Gordana Malića, koji su realizirali Tomislav Brdjanović i Dea Redžić, "Kako živi narod", a kojeg večeras ekskluzivno prikazujemo.


Priča o Ani Josipović, radnici Kamenskog, i njenom suprugu Milošu Josipoviću, radniku Diokija, koji već osam mjeseci preživljavaju bez plaće - prava je istina o Hrvatskoj. Ana i Miloš Josipović upoznali su se u Diokiju i vjenčali. Ona je prije rata prešla u Kamensko, tvrtku s velikom perspektivom. Danas žive u garsonijeri u Velikoj Gorici i već osam mjeseci žive bez plaće. Kako? Pogledajte u našem dokumentarnom filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snalazimo se svakako. Ja šijem i pletem pomalo. Nešto posudimo od naših roditelja, nešto od djece. Ali ni djeca nemaju. Kćer je na porodiljskom, radi u Diokiju i kad se vrati vjerojatno će na burzu. Najteže mi je kad vidim njih. Nama se ovo događa nakon 30 godina rada, a što će biti s djecom? Kad će oni dočekati taj staž?", pita se Ana.

"Nije lako posuđivati od prijatelja. Bojimo se da nas ne počnu izbjegavati. Teško je kad si s nekim dobar dvadeset-trideset godina to pokvariti zbog hiljadu kuna koje mu ne možeš vratiti jer nemaš", kaže Miloš.

Ovo nije priča za one koji ne znaju kako živi narod, ovo je priča za narod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara