Energetskom obnovom ove godine bit će obuhvaćeno više od šest tisuća kućanstava

Energetskom obnovom ove godine bit će obuhvaćeno više od šest tisuća kućanstava

Foto: Hina

PROJEKTIMA energetske obnove ove godine bit će obuhvaćeno više od šest tisuća kućanstava, najavio je večeras ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na tribini u Puli, gdje je zajedno s ministricom graditeljstva Ankom Mrak Taritaš predstavio Program energetske obnove obiteljskih kuća od 2014. do 2020. godine.

Projektima energetske obnove u kućanstvima, po riječima ministra Zmajlovića, bitno se poboljšava kvaliteta života, smanjuje potrošnja energije te ostvaruju uštede, a velikim radovima na obnovi čuvaju se stara i stvaraju nova radna mjesta.

"Programom energetske obnove obiteljskih kuća ove godine željeli smo obuhvatiti minimalno dvije tisuće kućanstava, ali je interes toliki da će samo ove godine projektima energetske obnove biti obuhvaćeno više od šest tisuća kućanstava", istaknuo je.

Uštede na režijama do čak 60 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zmajlović je izvijestio i kako je za ove projekte u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano gotovo 160 milijuna kuna, odnosno tri puta više nego je prvotno planirano. Radi se o više od 3.500 projekata energetske učinkovitosti i više od 2.600 projekata obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Kako se čulo na tribini, obnovom po načelima energetske učinkovitosti građani mogu ostvariti uštede na režijama od 30 do čak 60 posto te osigurati kvalitetnije uvjete stanovanja.

"Projekt se provodi kroz Fond za zaštitu okoliša u suradnji s gradovima, općinama i županijama, dok se građanima omogućuje da ostvare subvencije od 50 do 80 posto", izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller. Dodao je kako se na javni poziv Fonda za te projekte prijavilo 180 jedinica lokalne i regionalne samouprave od čega je prihvaćena 171 prijava, i to od deset županija, 62 grada i 99 općina. Za projekte obnovljivih izvora energije prihvaćene su prijave šest županija, 43 grada i 51 općine.

"Ovaj program je Vlada donijela u ožujku, on je uspješan i može biti jedan od pokretača našeg građevinskog sektora", naglasila je ministrica Mrak Taritaš. Dodala je kako su tim programom obuhvaćene obiteljske kuće površine do 400 kvadrata, koje imaju do dvije stambene jedinice koje su izgrađene od 1945. do 1987. godine, odnosno da su zgrade lošijih svojstava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara